Lubicie babeczki? A lubicie budyń? Jeśli dwa razy odpowiedzieliście "tak", to przepis ten będzie dla Was idealny. Połączenie czekoladowej babeczki z waniliowym lub śmietankowym budyniem jest jak dla mnie wyśmienite. Babeczki są wilgotne i mięciutkie, a ukrywająca się w środku jasna niespodzianka dodaje babeczkom niezwykłego smaku i uroku. Zdecydowanie polecam!
Składniki (na około 12 sztuk):
250 g mąki pszennej
10 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
130 g brązowego cukru
80 g masła roztopionego
1 jajko
210 ml mleka
w sezonie można dodać maliny
Dodatkowo:
200 ml mleka
1/2 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru*
1 - 1,5 łyżki cukru
* Budyń może być dowolny - waniliowy, śmietankowy, polecam również nowe budynie "waniliowy z prawdziwą wanilią" lub "śmietankowy z białą czekoladą".
Przygotowujemy budyń:50 ml zimnego mleka mieszamy z proszkiem. Pozostałe 150 ml + cukier doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy mleko z proszkiem i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekładamy do szprycy cukierniczej z szeroką końcówką (budyń można również nakładać małą łyżeczką).
Zabieramy się do przygotowania ciasta na miffinki:Mąkę mieszamy z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Ostudzone masło mieszamy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do szprycy cukierniczej lub nakładamy łyżką.
Do każdej papilotki na dno szprycujemy warstwę ciasta (około 1 łyżki masy). Następnie na środek nakładamy budyń. Jeśli używamy malin nakładamy je na środek budyniu. Całość zalewamy kolejną warstwą masy czekoladowej do 3/4 wysokości foremki.
Muffinki są mega pyszne, najlepsze jakie jadłam, super chrupiące z wierzchu, a wnętrze rozpływa się w ustach... jak to się mawia: "niebo w ....." ;) cud, miód... DZIĘKUJĘ ZA TEN ŚWIETNY, SZYBKI, SMACZNY I ŁATWY PRZEPIS !!! Proszę o wiecej ;) Pozdrawiam słodko :)
Myślę, że nie trzeba zmieniać proporcji. Cukier trzcinowy jest może ciut bardziej słodki od białego, ale chyba nie będzie aż tak wielkiej różnicy, bo muffinki i tak są całkiem słodkie :)
Piękne są! Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńjuż x czasu zbieram się by takie zrobić i ciągle odkładam:P
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam ten przepis. Babeczki robi błyskawicznie, a smakują ... pycha! :)
UsuńMuffinki są mega pyszne, najlepsze jakie jadłam, super chrupiące z wierzchu, a wnętrze rozpływa się w ustach... jak to się mawia: "niebo w ....." ;) cud, miód... DZIĘKUJĘ ZA TEN ŚWIETNY, SZYBKI, SMACZNY I ŁATWY PRZEPIS !!!
OdpowiedzUsuńProszę o wiecej ;) Pozdrawiam słodko :)
Cieszę się bardzo i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńMam zamiar je zrobić:) czy jeżeli dodam biały cukier zamiast brązowego to powinnam jakoś zmienić proporcje?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie trzeba zmieniać proporcji. Cukier trzcinowy jest może ciut bardziej słodki od białego, ale chyba nie będzie aż tak wielkiej różnicy, bo muffinki i tak są całkiem słodkie :)
UsuńWygladają apetycznie. Czy mieszać trzeba mikserem? Czy wystarczy łyżką?
OdpowiedzUsuńMożna łyżką lub rózgą. Nawet jeśli w masie zostaną jakieś grudki rozpuszczą się podczas pieczenia :)
UsuńSuper !!!! Dzięki :Di zapraszam: worldnx.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMam robić z mamą muffinki i przęznacze pieniądze na remont klasy i myśle że będą dobre :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że wszystkim będą smakować :) W sklepach pojawiają się już pierwsze truskawki, także można udekorować nimi babeczki lub włożyć je do środka :)
Usuń