Korzystałam już z wielu rożnych pomysłów na kurczaka. Robiłam go w rękawie do pieczenia, piekłam razem z ziemniakami i cebulką, smażyłam i podawałam z białym sosem. Jednak przepis, który ostatnio przyszedł mi do głowy smakuje mi najbardziej. Nie jest to nic wymyślnego i pewnie niejedna osoba już go w taki sposób przyrządziła, jednak tym, którzy tak jeszcze nie kurczaka nie przyrządzali polecam go gorąco :)
po jeden łyżeczce przyprawy do kurczaka, ziół włoskich (oregano, bazylia) i papryki w proszku
sól, pieprz
olej
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki mąki
woda
Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni do zrumienienia z obu stron. Jeśli macie patelnię z odczepianą rączką, albo całą metalową to pozostawiamy kurczaka na patelni. W innym wypadku przekładamy całą zawartość patelni do naczynia do zapiekania.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów. Mieszamy z ziołami i papryką w proszku oraz 1/3 szklanki wody. Zalewamy kurczaka, przykrywamy patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy patelnią z piekarnika, kurczaka przekładamy do innego naczynia, a patelnię ustawiamy na ogniu. Mąkę mieszamy z około 1/3 szklanki zimnej wody. Wlewamy do pomidorowego sosu, mieszamy, dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu. Do sosu przekładamy ponownie kurczaka i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 10 - 15 minut.
Ale wypasiony obiad :) Oboje z Połówkiem jesteśmy wielkimi fanami takich pysznych dań z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńa na ile ustawiamy piekarnik???
OdpowiedzUsuń170 -180 stopni
Usuń