Strony

poniedziałek, 6 maja 2013

Babeczki czekoladowo - sernikowe z polewą wiśniową


Po wypróbowaniu jednego przepisu na brownie nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem kolejnego. Ten jest niemniej smaczny niż poprzedni i miałabym problem, żeby wybrać, który smakuje mi bardziej. Czekoladowy spód babeczek idealnie komponuje się z puszystym sernikowym wierzchem. Do tego delikatnie przełamująca smak polewa wiśniowa. Połączenie idealnie. Polecam :)


Składniki na spód:
  • 100 g masła
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść mrożonych pokrojonych wiśni

Składniki na warstwę serową:
  • 180 g serka śmietankowego twarogowego (typu President)
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1 białko
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru

Masa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie. 


Masa serowa: Serek śmietankowy mieszamy z mąką, białkiem i białym cukrem. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.


Do papilotek ułożonych w blaszce na muffiny nakładamy do 1/3 - 1/2 wysokości masę czekoladową. Na wierzch nakładamy masę serową. Pieczemy około 23 - 25 minut w 175 stopniach.



Polewa wiśniowa:
  • 180 g mrożonych wiśni
  • 30 ml wody
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki białego cukru

Wiśnie wrzucamy do garnuszka, wsypujemy cukier i na małym ogniu gotujemy, aż wiśnie rozmrożą się i puszczą sok. Jeśli jest go bardzo dużo trochę odlewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, przelewamy do garnuszka i gotujemy, aż polewa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy przed podaniem.


Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl z moją drobną modyfikacją :)






28 komentarzy:

  1. o rety! Wyglądają pysznie... teraz będę musiała już coś upiec... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada, ser i do tego polewa wiśniowa. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Jakie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niebiańsko...:)
    chętnie bym skradła...przynajmniej jedną...
    a najlepiej...trzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie wyglądają te babeczki :) szkoda że nie mam piekarnika bo sama bym sobie czasem coś upichciła:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam Serowo-czekoladowy deser lodowy, do niego nie potrzeba lodówki, a smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  8. ale przepyszne! szkoda, że nie mam wszystkich składników, bo chętnie bym takie coś wykombinowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie, więc smakują pewnie wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. az mi slinka pociekla na te Twoje pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie babeczki to ja mogę jeść codziennie:) Super połączenie ser, wiśnie i czekolada. Chętnie wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe babeczki. Masz rację - taki mix smaków to połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaśliniłam ekran, zrobiłaś tak smaczne zdjęcie, że zjadłam wszystko oczami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło, tym bardziej, że wykonanie tych zdjęć kosztowało mnie nieco pracy :) Skoro zjadła już Pani wszystko oczami zapraszam do wykonania ich osobiście i zjedzenia już tym razem na prawdę. Polecam!

      Usuń
  14. ile babeczek wychodzi z tej porcji??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 10-12 sztuk, zależy jakie duże są papilotki do babeczek

      Usuń
  15. Ależ piękne te Twoje babeczki, ślinka sama cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale cudeńka :) niezwykle smakowite!!

    OdpowiedzUsuń