Po wypróbowaniu jednego przepisu na brownie nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem kolejnego. Ten jest niemniej smaczny niż poprzedni i miałabym problem, żeby wybrać, który smakuje mi bardziej. Czekoladowy spód babeczek idealnie komponuje się z puszystym sernikowym wierzchem. Do tego delikatnie przełamująca smak polewa wiśniowa. Połączenie idealnie. Polecam :)
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 40 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść mrożonych pokrojonych wiśni
Składniki na warstwę serową:
- 180 g serka śmietankowego twarogowego (typu President)
- 70 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
- 1 białko
- 3 łyżki białego cukru
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru
Masa czekoladowa: W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i kakao, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, po tym czasie dodajemy cukier, jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie.
Masa serowa: Serek śmietankowy mieszamy z mąką, białkiem i białym cukrem. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Do papilotek ułożonych w blaszce na muffiny nakładamy do 1/3 - 1/2 wysokości masę czekoladową. Na wierzch nakładamy masę serową. Pieczemy około 23 - 25 minut w 175 stopniach.
Polewa wiśniowa:
- 180 g mrożonych wiśni
- 30 ml wody
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki białego cukru
Wiśnie wrzucamy do garnuszka, wsypujemy cukier i na małym ogniu gotujemy, aż wiśnie rozmrożą się i puszczą sok. Jeśli jest go bardzo dużo trochę odlewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, przelewamy do garnuszka i gotujemy, aż polewa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy przed podaniem.
Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.pl z moją drobną modyfikacją :)
o rety! Wyglądają pysznie... teraz będę musiała już coś upiec... ;)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCzekolada, ser i do tego polewa wiśniowa. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! Jakie apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyglądają niebiańsko...:)
OdpowiedzUsuńchętnie bym skradła...przynajmniej jedną...
a najlepiej...trzy ;)
przepysznie wyglądają te babeczki :) szkoda że nie mam piekarnika bo sama bym sobie czasem coś upichciła:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam Serowo-czekoladowy deser lodowy, do niego nie potrzeba lodówki, a smakuje wyśmienicie :)
Usuńale przepyszne! szkoda, że nie mam wszystkich składników, bo chętnie bym takie coś wykombinowała:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, więc smakują pewnie wyśmienicie. :)
OdpowiedzUsuńaz mi slinka pociekla na te Twoje pysznosci :)
OdpowiedzUsuńmuffinki wyszły Ci świetne
OdpowiedzUsuńTakie babeczki to ja mogę jeść codziennie:) Super połączenie ser, wiśnie i czekolada. Chętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńo rany! wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPiękne :) !
OdpowiedzUsuńWspaniałe babeczki. Masz rację - taki mix smaków to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńZaśliniłam ekran, zrobiłaś tak smaczne zdjęcie, że zjadłam wszystko oczami.
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło, tym bardziej, że wykonanie tych zdjęć kosztowało mnie nieco pracy :) Skoro zjadła już Pani wszystko oczami zapraszam do wykonania ich osobiście i zjedzenia już tym razem na prawdę. Polecam!
Usuńile babeczek wychodzi z tej porcji??
OdpowiedzUsuńokoło 10-12 sztuk, zależy jakie duże są papilotki do babeczek
Usuńmniamusne, chcę jedną :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne te Twoje babeczki, ślinka sama cieknie :)
OdpowiedzUsuńMogę sie poczęstować? :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, smacznego :)
UsuńWyglądają przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale cudeńka :) niezwykle smakowite!!
OdpowiedzUsuń