Sezon na maliny w pełni, czas więc na jakiś przepis z ich użyciem. Nieco pracochłonny ze względu na ilość przygotowywanych półskładników, ale efekt końcowy jest tego wart. Wszystko w przepisie wykonywane jest od podstaw, co gwarantuje niemałą satysfakcję przy jedzeniu. Co ważne ciasto można przygotować dzień wcześniej i uformowane bułeczki włożyć do lodówki, a rano tylko wrzucić do piekarnika, przez co na śniadanie możemy cieszyć się ich świeżością. Z przepisu wychodzi około 12 dużych bułeczek, albo około 16 małych, więc wystarczy dla każdego. Częstujcie się!
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka (250 ml)
1 laska wanilii
110 g roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
2 jajka
20 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
3,5 - 4 szklanek mąki tortowej
Mleko podgrzewamy z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Następnie chłodzimy do temperatury około 30 stopni. Odlewamy około 1/3 szklanki, w której rozpuszczamy drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej ilości mleka dodajemy jajko, masło i pozostały cukier, mieszamy.
Mąkę przesiać (na początek 3,5 szklanki, na koniec można dosypać więcej), dodać sól i płynne składniki oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy do uzyskania elastycznej, miękkiej masy. W razie konieczności dosypać mąkę. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na krem:
4 żółtka
60 g cukru
50 g mąki pszennej
1/2 litra mleka
łyżeczka esencji waniliowej
Mleko gotujemy z dodatkiem esencji waniliowej.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, na koniec dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę gorącego mleka, aby zahartować masę, a następnie całość przelewamy do garnuszka z pozostałym mlekiem i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na mus malinowy:
300 g malin
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Maliny wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprowadzamy do wrzenia. Mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Pestki wyrzucamy, a resztę musu przekładamy ponownie do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
około 200 g malin
lukier
Z wyrośniętego ciasta odcinamy około 150 g, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy (około 34x20) i wykładamy na dno wysmarowanej tłuszczem blachy. Resztę ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Smarujemy całość przygotowanym kremem waniliowym, na to wykładamy mus malinowy i układamy maliny. Następnie zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na około 12 - 16 bułeczek. Układamy je na płasko na przygotowanym wcześniej spodzie. Odstawić na 15 - 20 minut do ponownego napuszenia.
Piec około 20 - 30 minut w 190 stopniach. Jeszcze ciepłe lukrować.
Ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuń