Strony

niedziela, 23 marca 2014

Marchewki z kruchego ciasta i sałatka z tuńczyka


Do Wielkanocy jeszcze (albo już) 4 tygodnie. Być może to trochę za szybko na świąteczne przepisy, ale pomysłów w tym roku mam mnóstwo, a czasu na ich realizację niestety niewiele. Dlatego im szybciej zacznę, tym więcej zdążę zrobić. Zaległości w kuchni nadrabiam zawsze w ciągu weekendu, kiedy na szczęście mam odrobinę czasu na przyjemności, tak więc i teraz te dwa dni zaowocowały w kilka ciekawych propozycji. Dzisiaj przedstawiam marchewki z kruchego ciasta. Wyglądają obłędnie, a są całkiem proste w wykonaniu. Nadają się nie tylko na wielkanocny stół, dlatego już jutro możecie zaskoczyć swoich gości lub domowników ciekawym pomysłem. Nadziewać je można dowolnie, np. ulubioną sałatką. W wersji z sałatką z tuńczyka smakują doskonale. Polecam!



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko
  • pomarańczowy barwnik spożywczy*

Z mąki, jajka, żółtka, śmietany i soli zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać niewielką ilość mąki (jeśli jajko będzie duże może się okazać, że przy tej ilości mąki ciasto po zagnieceniu będzie się kleiło).

 
Uformować kulę, owinąć w folię, spłaszczyć (w ten sposób szybciej i bardziej równomiernie się schłodzi) i schować do lodówki na minimum 2 godziny.


Po tym czasie ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy paski szerokości około 1,5 cm. Z każdego z takich pasków formujemy rulonik, musi być dość cienki i długi. 


Metalowe rożki do pieczenia** smarujemy tłuszczem, nawijamy na nie ruloniki z ciasta, zaczynając od najwęższej części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby końce ciasta były na spodzie.


Do białka dodajemy barwnik, lekko rozbijamy widelcem do zabarwienia białka. Smarujemy ciasto nawinięte na rożki z wszystkich stron.
Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach (muszą być lekko chrupiące z wierzchu). Zaraz po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy ciasto z metalowych foremek. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie nadziewamy sałatką i dekorujemy.


* Jeśli ktoś nie chce używać barwnika można go zastąpić żółtkiem. Nie używamy wówczas do smarowania białka, marchewki przed pieczeniem smarujemy tylko żółtkiem. Nie da to niestety pomarańczowego koloru, ale po zrumienieniu lekko złoty, również bardzo ładny, jednak nieco mniej podobny do marchewkowego :-)

** W przypadku braku specjalnych metalowych foremek można zrobić je samemu ze sztywnego kartonu i owinąć folią aluminiową. Przed nawijaniem ciasta również posmarować delikatnie tłuszczem.



Składniki na sałatkę:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała puszka mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g ryżu
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego

Tuńczyka delikatnie odsączyć (nie musimy się pozbywać całego oleju, jego dodatek w sałatce sprawi, że będzie bardziej wilgotna). Przełożyć do miski. Dodać odsączoną kukurydzę z fasolą, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, paprykę i jajka.


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, jogurt i dokładnie mieszamy.


Do dekoracji (do wyboru):
  • sałata karbowana
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Miłej zabawy!



2 komentarze: