Tarta to bardzo popularne danie kuchni francuskiej. Obecnie coraz bardziej popularna i lubiana na całym świecie. Podawana zarówno na słodko, np. z owocami, jak i wytrawnie z warzywami lub mięsem. Podstawą każdej tarty jest ciasto kruche (najpopularniejsze), bądź niekiedy drożdżowe lub francuskie. Istnieją trzy rodzaje pieczenia ciasta: surowe ciasto piecze się wraz z nadzieniem, ciasto najpierw się podpieka a potem napełnia farszem i piecze razem, albo ciasto piecze się samo i dopiero po upieczeniu napełnia nadzieniem. Ostatnia metoda najczęściej dotyczy tart z kremem lub galaretką i owocami. Do tart wytrawnych najczęściej wybiera się opcję drugą i tak właśnie upieczona jest moja. Podana z kurczakiem, cukinią, porem, mozarellą, udekorowana pomidorkami koktajlowymi. Na obiad lub na kolację, we dwoje lub z przyjaciółmi - idealna na każdą okazję...
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki wody
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Całość ucierać palcami, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko i wodę, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na blacie podsypując mąką. Przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 - 15 minut, do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Składniki na nadzienie:
300 g fileta z kurczaka
kawałek zielonej części pora (około 10 cm)
kawałek cukinii (około 15 cm)
1 kulka mozzarelli
200 g kwaśnej śmietany 18%
50 g słodkiej śmietanki 30%
2 jajka
sól, pieprz, papryka w proszku
gałka muszkatołowa
mały pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
kilka pomidorków koktajlowych
Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do kurczaka, dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do miski.
Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 - 4 minuty, odcedzamy, dodajemy do kurczaka.
Cukinię i mozzarellę koimy w niewielką kostkę, dodajemy do kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy.
W większej misce mieszamy kwaśną i słodką śmietanę, dodajemy jajka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy.
Na przestudzony spód wykładamy farsz z kurczakiem, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem tarta powinna postać około 10 minut, aby odparowała, będzie się wówczas lepiej kroiła. Dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz