Strony

środa, 10 grudnia 2014

Pierniczki tradycyjne II


Teraz jest idealny moment właśnie na upieczenie tych pierniczków, gdyż potrzebują one czasu, aby zmięknąć. Bardzo dobrze się z nimi pracuje, ciasto super się wałkuje, ładnie zachowuje kształt w piekarniku. Porcja jest duża, wychodzi z niej około 100 pierniczków, więc na początek możecie zrobić połowę porcji. Zostawcie sobie jeszcze czas i miejsce na świątecznym stole na kolejne wypieki, których na pewno nie zabraknie :-)


Składniki:
  • 350 - 400 g mąki pszennej (tyle, ile zabierze ciasto)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 250 g cukru
  • 60 ml płynnego miodu gryczanego (można zastąpić innym, np. wielokwiatowym)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

* wszystkie mielone przyprawy można zastąpić 2-3 łyżeczkami przyprawy do piernika, jednak polecam wykonanie własnej mieszanki


Łączymy mąkę, sól i sodę. Masło rozpuszczamy, gdy zacznie się pienić zdejmujemy z ognia. Łączymy je z przyprawami i kakao oraz z cukrem i miodem. Mieszamy, aż tłuszcz połączy się z cukrem. Dodajemy jajko i żółtko, mieszamy.


Płynne składniki wlewamy do miski z mąką, mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, w razie potrzeby dodajemy mąki. 
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto podsypując mąką na grubość 2-3 mm. Wycinamy kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-12 minut (w zależności od wielkości), aż zaczną się rumienić.


Dekorujemy według uznania.





1 komentarz: