Pyszny, niezbyt słodki, delikatny, w związku z czym ma wielką wadę - każda jego porcja jest za mała. Idealny na drugie śniadanie lub na podwieczorek, do kawy. Wielkim błędem więc będzie, jeśli go nie spróbujecie. Prosty w wykonaniu, szybki, jedynie wyrastanie ciasta zajmuje czas, resztę wykonacie w oka mgnieniu. Naprawdę polecam!
Składniki:
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
2 żółtka
240 g mąki
60 g cukru
50 g roztopionego masła
16 g cukru wanilinowego
3/4 szklanki kremu czekoladowego typu Nutella
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać i odstawić do spienienia.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałą ilość cukru, cukier wanilinowy i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany mąką, krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 milimetrów. Posmarować kremem czekoladowym (niezbyt grubo, bo wypłynie przy pieczeniu), zwinąć w roladę.
Wałek ciasta przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając przy jednym końcu 2-3 cm nierozcięte. Zapleść dwie połówki wokół siebie, końce zawinąć pod spód.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną pepierem do pieczenia, odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Piec około 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz