Strony

piątek, 14 września 2012

Bułgarski chlebek zwany słonecznikiem

 

Mój brat po posmakowaniu powiedział "taki chleb tylko lepszy". Jestem tego samego zdania. Puchaty, delikatny, smaczny, a do tego ślicznie wygląda. Połączenie wszystkiego, co w chlebie najlepsze. W smaku podobny troszkę do drożdżówki, tylko mniej słodki, albo do bułki, ale za to bardziej delikatny. Doskonały z masełkiem i dżemem. Trochę pracochłonny, ale efekt warty poświęcenia. Dla łatwiejszego zrozumienia przepisu umieszczam instrukcję obrazkową. 

(Zaczerpnięte z przepisu Babi.)


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej (+ do podsypywania)
  • 3 duże jajka i 1 do posmarowania
  • 3 łyżki octu winnego 5 lub 6% lub 2 łyżki soku z cytryny (ja dałam ocet jabłkowy)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szkl. letniego mleka
  • 125 g masła lub margaryny rozpuszczonej
  • 40 g świeżych drożdży


Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.Drożdże rozmieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać sól, pozostałe mleko, cukier i olej. Powoli wsypywać przesianą mąkę, dolać olej i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki aż do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odrywać się od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 


W tym momencie rozpoczyna się najdłuższy etap pracy. Wałkowanie i układanie ciasta. 



Najpierw wyrośniętą kulkę dzielimy na 4 części.



Każdą z tak powstałych części podzielić znowu na 4. Powstanie nam 16 kulek.



4 kulki rozwałkować na cienkie placuszki o grubości naleśnika. Posmarować je z jednej strony roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Zawinąć je w rulon. Czynność powtórzyć z pozostałymi 12 kulkami. W ten sposób powstaną nam 4 ruloniki.



Każdy z ruloników delikatnie rozciągnąć, a następnie pociąć na trójkąty. Ścinki powstałe z brzegów rulonów i nie układające się na kształt trójkąta uformować w kulki. Przydadzą się potem.



Blachę o średnicy 25 - 30 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Trójkąty układać ostrą częścią do środka. W wolne przestrzenie poukładać kulki z ciasta. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika, sezamu lub dyni.



Piec 30 minut w 190 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piec pod przykryciem z folii aluminiowej, a następnie zdjąć, aby ciasto złapało koloru.


PYCHA!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz