Strony

czwartek, 13 września 2012

Tarta cytrynowa z bezą




Są takie ciasta. że po jednym ich kawałku nie możemy już patrzeć na słodkie. Mimo, że popiliśmy je gorzką herbatą lub kawą nadal czujemy nadmiar cukru. Tarta cytrynowa jest tego przeciwieństwem. Słodką bezę idealnie równoważy lekko kwaśne, cytrynowe nadzienie. Po jednym kawałku nadal mamy ochotę na jeszcze. Nie pomyślcie z kolei, że ciasto jest kwaśne. Jest to po prostu złoty środek wśród słodyczy 
;-)

Składniki:
  • 185 g mąki (plus nieco do oprószenia)
  • 85 g masła (plus nieco do wysmarowania formy)
  • 55 g cukru pudru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 łyżki mleka

Do miski przesiać mąkę. Opuszkami palców wcierać masło, tak aby uzyskać strukturę grubej bułki tartej. Dodać pozostałe składniki i na oprószonej stolnicy krótko zagniatać ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.


Blaszkę o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem i wysypać na nim suchą fasolę. Piec 15 minut w piekarniku w 180 stopniach. Wyjąć blaszkę i temperaturę zmniejszyć do 150 stopni.


Nadzienie:
  • 3,5  łyżki mąki kukurydzianej
  • sok i skórka z 1 - 1,5 cytryny
  • 185 g cukru
  • 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 3/4 szkl. wody

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 5 łyżkami wody. Pozostałą część wody umieścić w garnku, dodać sok i skórkę oraz pastę z mąki. Doprowadzić do wrzenia mieszając. Gotować 2 minuty, po czym lekko ostudzić. Dodać 5 łyżek cukru oraz żółtka i całość wylać na ciasto


W czystej misce ubijać białka, aż powstanie piana, a następnie dodać pozostałą część cukru. Gęstą pianę wyłożyć na ciasto i piec kolejne 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.


Voila! Smacznego ;-)






2 komentarze: