Po dłuższej przerwie, związanej z przeziębieniem, w końcu nowy przepis. Jako że w lodówce miałam jeszcze zaprawione w cukrze śliwki, postanowiłam je wykorzystać. A śliwki najlepiej komponują się z ciastem drożdżowym, biszkoptowym, babkowym itp. Dlatego dzisiaj w foremce wylądowało połączenie lekkiego ciasta babkowo-biszkoptowego z ślicznymi, słodkimi węgierkami. Przepis dla każdego, szczególnie dla początkujących, bo na pewno im wyjdzie ;-)
Składniki:
6 jajek
3/4 szkl. cukru
150 ml oleju
2 szkl. mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
śliwki z syropu cukrowego lub świeże (mogą być też jakiekolwiek inne owoce np. borówki, jagody, maliny, truskawki...)
Białka oddzielić od żółtek. Dodać małą szczyptę soli i ubić na sztywno. Na koniec stopniowo wsypywać cukier, ubijać do jego rozpuszcxenia. Powoli dodawać żółtka, cały czas ubijając. Małym strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać do ciasta, ostrożnie, aby piana nie opadła.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać.Formę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem (ja zrobiłam ciasto w dużej formie keksowej). Na wierzch poukładać owoce. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka.
A kiedy cukier i kakao ???
OdpowiedzUsuńCukier do ubitych białek, kakao do połowy ciasta. Przepraszam, w przepisie to przeoczylam, już poprawiam.
Usuń