Czymś, co zawsze wszystkim smakuje, jest pizza. To jest nieco inny, ciekawszy odpowiednik tego włoskiego dania. Smakuje równie dobrze co pachnie i wygląda, dopóki sami się nie przekonacie musicie uwierzyć mi na słowo ;-) Bardzo fajna propozycja na imprezę ze znajomymi, gdzie każdy złapie po jednej bułeczce - pizzerce i zachwyci się Waszym kulinarnym talentem. Pyszne również po odgrzaniu, co jest niewątpliwą zaletą. Z czystym sercem polecam!
Składniki na ciasto (około 15 bułeczek):
260 ml ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
0,5 kg mąki tortowej
10 g drożdży
2 łyżeczki cukru
Do szklanki odlewamy około 30 ml wody, dosypujemy cukier i wrzucamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby zaczęły pracować.
Do miski wlewamy pozostałą część wody, dodajemy olej, sól i przesianą mąkę. Dolewamy drożdże i całość dokładnie zagniatamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką ciasto na około 40 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy sobie farsz*:
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 mała papryka pokrojona w kostkę
około 20 dkg pieczarek pokrojonych w pół-plasterki
około 10 - 15 dkg szynki pokrojonej w kosteczkę
1/2 małej puszki kukurydzy
15 dkg startego żółtego sera
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Posłuży nam jako sos do posmarowania ciasta.
Kiedy ciasto nam już wyrosło wałkujemy je na średniej grubości prostokąt. Smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy równomiernie wszystkimi dodatkami i około połową startego sera.
Następnie ciasto zwijamy wzdłuż długiego boku jak roladę. Kroimy ostrym nożem na paski kilku cm. grubości. Układamy na płasko na posmarowaną tłuszczem blachę. Posypujemy pozostałą ilością sera.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 - 20 minut do zrumienienia ciasta.
Podajemy na ciepło z dowolnie dobranym sosem.
SMACZNEGO!
* składniki możemy dobierać według własnego uznania, można dodać oliwki, kapary, ugotowanego kurczaka w kawałkach, tuńczyka, fetę itd. Ja użyłam składników uniwersalnych, które wszyscy lubią ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz