Sezon na dynię nadal trwa, więc zupa wciąż na czasie. Jest bardzo smaczna, kremowa, idealna na rozgrzanie, gdy za oknem pogoda jak dziś. Podana z grzankami jest idealną przystawką przed daniem głównym. Polecam!
Składniki:
1 l bulionu warzywnego
70 dkg miąższu dyni
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
2 średnie marchewki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
2 trójkąciki topionego serka śmietankowego
sól, pieprz, papryka w proszku
śmietana 30%
Do garnka wlać bulion, wrzucić dynię, ziemniaki i marchewkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucić serek topiony i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku.
Przed podaniem polać śmietanką.
Można posypać grzankami przygotowanymi z chleba tostowego - pokrojony w kosteczkę chleb (bez skórki) wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i przypiekać, aż grzanki się zrumienią.
lubie taka zupe,moglaby jesc ja c
OdpowiedzUsuńodziennie