Strony

czwartek, 17 stycznia 2013

Kurczak pomidorowo - paprykowy


Czy Wy też uważacie, że filet z kurczaka jest takim gatunkiem mięsa, z którego da się wyczarować najwięcej ciekawych potraw? Już tyle różnych dań z niego przygotowałam, a moje pomysły ciągle się nie kończą. Poza tym ma jedną niewątpliwą zaletę: wszyscy go lubią. Dlatego dzisiaj kolejna propozycja kurczaka - w sosie pomidorowo - paprykowym podanego ze smażonym ryżem. 


Składniki:
  • 1 duży podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 garść mrożonej krojonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka, dowolna mieszanka przypraw (może być meksykańska, do gyrrosa, do dań azjatyckich)
  • 2 torebki ryżu
  • 1/2 małej puszki groszku
  • 1 jajko
  • po 1/2 łyżeczki curry i kurkumy
  • olej do smażenia

Filet kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszanką przypraw. Smażymy na patelni na oleju. Przerzucamy do garnka.


Paprykę kroimy w większą kostkę. 1/3 z tego wrzucamy do miseczki, dolewamy 1/3 puszki pomidorów i 1/3 pokrojonej cebuli. Miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji sosu. 


Na patelni podsmażamy pozostałą cebulę, po chwili dodajemy paprykę. Zalewamy przygotowanym sosem, resztą pomidorów z puszki i dodajemy fasolkę. Całość doprawiamy do smaku. Dusimy około 5 minut na małym ogniu, po czym dodajemy do kurczaka i jeszcze wszystko razem gotujemy około 5 minut.


Ryż gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Wyjmujemy z woreczka, dodajemy curry i kurkumę, mieszamy do uzyskania równomiernego koloru. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy ryż i smażymy mieszając przez kilka minut. Następnie dodajemy groszek i zalewamy roztrzepanym jajkiem. Dokładnie mieszamy i smażymy do ścięcia jajka.


Nakładamy na talerze. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz