Co tu dużo mówić. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to danie
na pewno przypadnie Wam do gustu. Mięciutki, delikatny
filet z kurczaka z orientalną nutką, a do tego smażony
makaron z warzywami. Jak dla mnie rewelacja.
Składniki na jedną dużą porcję:
około 100 g makaronu chińskiego jajecznego
1/3 papryki słodkiej (kolor dowolny)
1/3 cebuli
kilka plasterków papryki chili/peperoni/habanero
olej
sos sojowy
1 pojedyncza pierś kurczaka
olej
sos sojowy
przyprawa do dań z woka
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
curry w proszku
Filet kroimy na kawałki, wrzucamy do miseczki, zalewamy 2 łyżkami oleju, 2 łyżkami sosu sojowego, wsypujemy płaską łyżeczkę przyprawy do woka, i po 1/2 łyżeczki papryki i curry. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Odstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia.
Wyjmujemy mięso z lodówki i smażymy na teflonowej patelni z dodatkiem małej ilości oleju (tak, aby kurczak nie przypalał się do dna). Odkładamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Oleju od smażenia nie wylewamy.
Paprykę kroimy w paseczki, a następnie każdy z nich na pół. Cebulę szatkujemy w dość duże piórka. Warzywa podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka. W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy makaron. Jeśli jest on bardzo długi należy go pokroić na mniejsze kawałki. Będzie się lepiej smażyło i łatwiej jadło. Warzywa przerzucamy do makaronu, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do woka i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz porcję makaronu, do tego mięso i zjadamy ze smakiem ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz