Strony

sobota, 23 lutego 2013

Szpinakowe fettuccine z kurczakiem


Fettuccine kształtem przypomina tagliatelle. Różni się jedynie 
tym, że jest od niego nieco węższe. U mnie podane z rozdrobnionym szpinakiem 
w sosie śmietanowym z marchewką i kurczakiem. Sama nie wiedziałam jaki uzyskam efekt, gdyż pomysł powstał w mojej głowie i podczas gotowania cały czas się 
zmieniał. Ale końcowy rezultat przerósł moje oczekiwania. 
Nawet mój K., który stwierdził: "ale ja nie wiem czy lubię szpinak", 
wyczyścił talerz po ostatni kawałek makaronu. Jest to chyba 
dowód na to, że obiad był smaczny ;-)


Składniki dla 3 osób:
  • 2 piersi z kurczaka
  • rozdrobniony mrożony szpinak* (ja dałam około 1/3 paczki czyli mniej więc 150g)
  • śmietanka słodka 18% (około 1/4 szklanki)
  • 1 mała cebulka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 4 duże gniazdka makaronu (około 125g na porcję)
  • 1 duża marchewka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka w proszku

W garnku gotujemy osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować wrzucamy gniazdka.


Kurczaka kroimy na cienkie, małe plasterki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na oleju. 


Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy lekko rozmrożony szpinak. Gdy się rozpuści dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, odrobinę papryki i dokładnie mieszamy. Następnie całość zalewamy śmietanką i przez chwilę dusimy. Dodajemy go do ugotowanego, odcedzonego makaronu i dokładnie wszystko łączymy, aby szpinak okleił makaron.

Marchewkę obieramy, a następnie kroimy na cieniutkie wstążki (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw). Wrzucamy na kilka chwil na rozgrzany na patelni olej, co jakiś czas mieszając, aż marchewka zmięknie.


Na talerzu układamy makaron, na wierzch marchewkę i posypujemy kurczakiem.


Smacznego!

* można użyć również świeżego, wówczas należy podsmażyć go na patelni i zmiksować blenderem



poniedziałek, 18 lutego 2013

Meksykańska zupa


Osobiście rzadko gotuję zupy. Nie jestem zwolenniczką płynnych obiadów, gdyż bardzo szybko jestem po nich ponownie głodna :-) Ale gdy zobaczyłam ten przepis nie mogłam przejść obojętnie. Jest treściwa, bo z mięsem i serem, zawiera mój ulubiony składnik potraw - kukurydzę, a do tego jest lekko pikantna, co bardzo mi odpowiada. Jest po prostu pyszna! Jedna z lepszych jakie jadłam. Z czystym sumieniem POLECAM!


Składniki:
  • 3 szklanki bulionu (ja zrobiłam z kostki)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 szklanki żółtego startego sera (około 30 dkg)
  • 2 ząbki czosnku (w oryginale były 4, ale wydało mi się to ciut za dużo)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka papryki w proszku (ja dałam ostrą)
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • estragon (świeży lub suszony, suszonego około 1/2 - 3/4 łyżeczki, świeżego nieco więcej)

W garnku gotujemy bulion. Kroimy kurczaka na małą kosteczkę i wrzucamy do gotującego się rosołku, co jakiś czas mieszamy.Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chili kroimy (jeśli jest bardzo ostra usuwamy pestki, albo ich część). Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy pomidory i miksujemy. Dolewamy do garnka z mięsem. 

Odrobinę bulionu odlewamy do miseczki i mieszamy z koncentratem. Przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę.


W momencie, kiedy zupa nam się zagotuje, dolewamy jej kilka łyżek do śmietany (pozwoli to uniknąć jej zważenia). Następnie wlewamy śmietanę do garnka i dokładnie mieszamy. 


Doprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem i estragonem. Wsypujemy 1 i 1/2 szklanki sera, gotujemy przez chwilę, aż ser zacznie nam się rozpuszczać i natychmiast przelewamy do miseczek. 


Podajemy posypane serem. Można serwować z bagietką lub innym pieczywem, np. w postaci tostów.


SMACZNEGO! ;-)




piątek, 15 lutego 2013

Bezowe serduszka


Wprawdzie Walentynki były wczoraj, ale dlaczego mamy okazywać swoją miłość tylko tego jednego dnia? Jeśli chcecie sprawić radość Waszej drugiej połówce dzisiaj, jutro czy jakiegokolwiek innego dnia w ciągu roku pomysł na bezy sprawdzi się wyśmienicie. Jest prosty, mało pracochłonny, a wygląda i smakuje wyśmienicie. 


Składniki:
  • 4 białka (powinny być zimne)
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik w żelu

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski do góry nogami nie mogą z niej wypadać). Następnie po jednej łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając na nieco niższych obrotach.

 
Do szprycy zakładamy okrągłą, średniej wielkości końcówkę. Na wewnętrznej powierzchni worka cukierniczego barwnikiem rysujemy wzdłuż 3 cienkie paski. Przekładamy ubite białka. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując serduszka. Początkowo może nam wychodzić tylko biała piana (można ją wycisnąć z powrotem do miski), ale po czasie barwnik zacznie się rozpuszczać i barwić białko.


Bezy suszyć w 90 stopniach przez około 60 - 75 minut.




Pomysł zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com 

środa, 13 lutego 2013

Walentynkowe serduszka

Czy Wasza druga połówka lubi słodkości? Jeśli tak, to na pewno ucieszy się z takiego słodkiego prezentu. Jest niewiarygodnie prosty do wykonania, co jest okazją, aby zabłysnąć nawet dla pań i panów, którzy nie czują się zbyt dobrze w kuchni :) Czekolada i banan są idealnym połączeniem, a do tego kruche ciasto francuskie. Pycha!!!


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • kilka łyżeczek Nutelli
  • 1 banan lub kilka truskawek

Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy się nie kurczy w trakcie pieczenia. Dlatego jeśli ciasto jest zamrożone musi najpierw dobrze się rozmrozić.


Z ciasta wykrawamy serduszka dowolnej wielkości. Na środek każdego z nich nakładamy Nutellę, a następnie plasterki banana lub truskawki.
Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia ciasteczek.


Smacznego i wesołych Walentynek!