Babeczki z konfiturą truskawkową i wiosenna dekoracja
Za oknem niestety niezbyt wiosenna pogoda, ale za to u mnie w kuchni jak najbardziej wiosenno - świąteczny nastrój. W roli głównej babeczki z konfiturą truskawkową, a do tego dekoracja z pianek Marshmallow. Dzięki swojemu wyglądowi i smakowi znikają ze stołu błyskawicznie, a zdecydowanie największe wrażenie robią oczywiście na dzieciach. Warto sprawić swoim najmłodszym w rodzinie taką radość :)
Składniki:
210 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
140 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. kefiru
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka octu winnego
konfitura truskawkowa
Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy cukry i mieszamy. Przelewamy składniki mokre do suchych, dokładnie mieszamy (wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą).
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej z nich nakładamy małą porcję ciasta. Łyżeczką na środek nakładamy konfiturę, uważając, aby z każdej strony otoczona była ciastem. Przykrywamy kolejną porcją masy, wypełniając papilotki do 3/4 wysokości.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka i zrumienienia wierzchu babeczek.
Dekoracja:
białe pianki Marshmallow
lukier lub dowolny krem do przyklejania pianek
M&M's z orzechami - wybieramy brązowe na główki dla baranków*, a kolorowe kroimy na pół i robimy środki kwiatków
* U mnie opakowanie było "oszukane" i wybrałam zaledwie 2 orzeszki brązowe, dlatego moje baranki miały kolorowe główki :)
Pianki na kwiatki tniemy skośnie, do baranków w poprzek na pół. Przyklejamy na lukier/krem.
Ale odgapione!! i nawet nie ma napisanego źródła... nie ładnie
OdpowiedzUsuńProszę wybaczyć, ale każdy niekiedy wzoruje się na cudzych pomysłach, ciężko wymyślać ciągle własne.
UsuńA źródło jest podane.