Uwielbiam dodatek białej czekolady w ciastach i babeczkach. A jeśli dodatkowo czekolada połączona jest z jogurtem, to jest to zdecydowanie połączenie idealne. Na Wielkanoc koniecznie w wersji "na bogato" z kremem i słodkimi jajeczkami. Zabawa dla całej rodziny, zarówno przy przygotowaniu jak i przy jedzeniu. Smacznego!
Składniki:
125 g jogurtu naturalnego
75 g roztopionego masła
2 jajka
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 g cukru
1/2 - 3/4 tabliczki białej czekolady (w zależności od upodobań)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę.
Przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka.
Dekoracja:
krem budyniowy, karpatka lub bita śmietana
jajeczka - M&M's z orzechami lub migdały w białej czekoladzie
bajeczne ;D
OdpowiedzUsuń