środa, 13 marca 2013

Jogurtowe muffiny z białą czekoladą na Wielkanoc


Uwielbiam dodatek białej czekolady w ciastach i babeczkach. A jeśli dodatkowo czekolada połączona jest z jogurtem, to jest to zdecydowanie połączenie idealne. Na Wielkanoc koniecznie w wersji "na bogato" z kremem i słodkimi jajeczkami. Zabawa dla całej rodziny, zarówno przy przygotowaniu jak i przy jedzeniu. Smacznego!


Składniki:
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
  • 1/2 - 3/4 tabliczki białej czekolady (w zależności od upodobań)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mieszamy w jednej misce składniki suche, a w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. 


Przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut do suchego patyczka.


Dekoracja:
  • krem budyniowy, karpatka lub bita śmietana
  • jajeczka - M&M's z orzechami lub migdały w białej czekoladzie





1 komentarz: