wtorek, 29 kwietnia 2014

Śmietanowiec na kwaśnej śmietanie


Pyszne ciasto na kruchym cieście, z dużą ilością owoców i śmietankową pianką. Po upieczeniu smakuje jak budyniowe Ptasie mleczko, potem przypomina bardzo delikatny, puszysty sernik. Najlepszy przepis na śmietanowiec w internecie, pieczony na kwaśnej śmietanie. Musicie wypróbować!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła (twardego, pokrojonego w kostkę)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, owinąć szczelnie w folię, delikatnie spłaszczyć i umieścić w zamrażarce na minimum 2 godziny lub w lodówce na minimum 4. Można przygotować wcześniej i przez kilka dni przechowywać w zamrażarce. 


Składniki na masę śmietanową:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (łącznie 80 g)

Dodatkowo:

  • 400 g owoców - wiśni, truskawek, malin - świeżych, mrożonych, z kompotu (powinny być rozmrożone i odsączone z soku)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. 


Do piany dodać przesiany proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by piana nie opadła. 


Blachę o wymiarach około 40 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać owoce i zetrzeć pozostałą połowę ciasta.

Piec 50 - 60 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





wtorek, 15 kwietnia 2014

Zapiekane jajka

Propozycja idealna na niebanalne wielkanocne śniadanie. Prosta w wykonaniu, szybka i smaczna. Nietypowe podanie jajka, które w końcu króluje na świątecznych stołach. Sami zobaczycie, że przygotowanie takiego dania zajmie wam nie więcej jak 10 minut, a po 30 minutach będzie już na pewno na stole. Wystarczy tylko posiadać foremkę do pieczenia muffinów lub żaroodporne niewielkiej średnicy ramekiny. 


Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 6 kawałków chleba (lub 3 duże)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek/ulubione kiełki

Formę do pieczenia smarujemy niewielką ilością masła lub oleju. Każde wgłębienie wyłożyć szynką tak, aby tworzyło koszyczek. Z chleba wyciąć kółka o średnicy mniej więcej równej dnom zagłębień, chlebowe krążki włożyć na dno, aby nieco przykrywało szynkę. Na to wbić jajka, posypać odrobiną soli i pieprzu. 




Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 - 17 minut, aż białko się zetnie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem lub udekorować np. kiełkami rzeżuchy. 




poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Babeczki twarogowe z kokosem

Mimo, że w nazwie mają babeczki, są do nich podobne tylko wyglądem. Nie przypominają bowiem tradycyjnych babek, ani uwielbianych w naszych domach muffinek. Są cięższe i ścisłe, bardziej jak sernik niż babka. Mi bardzo smakują, czuć w nich twaróg, kokos, a także delikatną pomarańczową nutkę, są aromatyczne i wilgotne. Można z nimi dowolnie eksperymentować, zamiast wiórków kokosowych można dodać płatki migdałowe lub suszoną żurawinę, a zamiast skórki pomarańczowej - cytrynową. Doskonale sprawdzą się na świątecznym stole.


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 60 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania foremek

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, stale ucierając, a następnie porcjami twaróg. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Gdy masa będzie już w miarę jednolita dodajemy wiórki i skórkę pomarańczową oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia.


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą. Foremki smarujemy masłem, ciasto nakładamy do pełnej wysokości (prawie w ogóle nie urosną).


Pieczemy 40 minut w 175 stopniach, bez termoobiegu.



niedziela, 13 kwietnia 2014

Pasta z wędzonej makreli


Połączenie twarogu z wędzoną rybą wydaje się nieco dziwne. Gdy pierwszy raz miałam okazję posmakować tej pasty podeszłam do niej dość sceptycznie, jednak połączenie to okazało się genialne. Od tej pory pasta twarogowo - rybna gości u nas w domu regularnie i za każdym razem błyskawicznie znika. Najlepsza moim zdaniem jest do wykorzystania makrela, ale można ją zastąpić dowolną inną wędzoną rybką. Myślę, że jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nadchodzące święta będą doskonałą okazją do zaskoczenia swoich domowników czymś nowym.


Składniki:
  • 250 g twarogu chudego
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Twaróg rozgnieść widelcem. Makrelę obrać ze skóry, oddzielić od ości i porwać palcami na mniejsze kawałki i dorzucić do twarogu.


Cebulkę drobno pokroić, wrzucić do twarogu i ryby, dodać majonez i jogurt. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Można również dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub 1- 2 łyżki ketchupu.


Smacznego!


sobota, 12 kwietnia 2014

Babka czekoladowa

Delikatna, puszysta i mocno czekoladowa babka, z polewą z białej czekolady. Dzięki dodatkowi dużej ilości gazowanego napoju jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest prosta w wykonaniu, wystarczy zmieszać składniki suche z mokrymi, nie potrzeba do niej nawet miksera, nie może się nie udać. Dlatego jeśli dla kogoś w tym roku będą to pierwsze własnoręcznie wyprawione święta i nie ma on wprawy w pieczeniu polecam ten przepis.


Składniki:
  • 360 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 1,5 szklanki brązowego cukru (może być demerara i/lub muscovado, w dowolnych proporcjach)
  • 3 duże jajka
  • 180 ml oleju
  • 220 ml napoju gazowanego typu sprite lub coca - cola

Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, wymieszać.


W drugiej misce delikatnie rozmieszać jajka (nie ubijać!), dodać olej i napój - wymieszać. 


Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta. 


Całość przelać do formy o pojemności około 1,5 - 1,8 l. Metalową należy najpierw wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą, silikonową możemy pozostawić bez smarowania.


Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra i dół), po 30 minutach pieczenia temperaturę zwiększamy do 175 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już w całości upieczone. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy do końca na kratce. 
Ciasto rośnie z górką, dlatego zanim postawimy je na paterze górkę należy ściąć. 



Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy z kremówką w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Polewamy ciasto.