wtorek, 22 października 2013

Tort "Truskawka"


Wprawdzie sezon na truskawki już dawno za nami, jednak dzięki mrożonym owocom możemy wykonać go przez cały rok. Tort składa się z 5 warstw, każda z nich wnosi coś do smaku ciasta, a ich połączenie jest niezwykle spójne, dlatego nie warto rezygnować z którejś z nich. Ciasto nieco pracochłonne, ale warte polecenia, choćby ze względu na jego wygląd.


Składniki na kruchy spód:
  • 150 gr mąki pszennej
  • 100 gr masła
  • 50 gr cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać żółtko, zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 60 minut. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy nieco większej niż tortownica, czyli około 24 cm. Po upieczeniu dopasować do tortownicy ok średnicy 22 - 23 cm.


Czekoladowy biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100 gr cukru
  • 100 gr mąki
  • 15 gr kakao
  • 25 gr masła

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do jego rozpuszczenia. Następnie wlać żółtka, zmiksować. Przesiać mąkę z kakao, dodać do jajek, delikatnie rozmieszać. Na koniec, cały czas miksując na najniższych obrotach, dodać rozpuszczone, ostudzone masło. 
Piec w 170 stopniach 25-30 minut. Wystudzić. Jeśli urosło z "górką" należy ją ściąć.


Galaretka truskawkowa:
  • 0,5 kg truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
  • 12 gr żelatyny w listach namoczonej w małej ilości wody.

Truskawki zmiksować na mus, dodać cukier i zagotować. Dodać odciśniętą z wody żelatynę. Przelać do miseczki o średnicy około 18 cm. Włożyć do lodówki lub zamrażarki do całkowitego stężenia. 


Masa serowa:
  • 70 ml mleka
  • 70 gr cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 12 gr żelatyny w listkach namoczonej w wodzie
  • 250 gr twaróg śmietankowy do serników
  • 350 gr śmietanki 36%

Mleko, cukier i ziarenka wanilii wymieszać, zagotować. Żółtka ubić, wlewać do nich połowę gorącego mleka, cały czas mieszając. Następnie masę jajeczną przelać do pozostałego mleka, gotować mieszając do zagęszczenia budyniu. 
Budyń zdjąć z ognia, dodać odciśniętą żelatynę i twaróg. Wymieszać
Śmietanę ubić, dodać do masy budyniowo-serowej.


Glazura:
  • 175 ml wody
  • 100 ml kremówki 36%
  • 25 gr glukozy
  • 125 gr cukru
  • 60 gr kakao
  • 8 gr żelatyny w listkach namoczonej w wodzie

Wodę, śmietanę, glukozę i cukier zagotować. Dodać kakao i wymieszać. Wrzucić żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia (około 25 stopni).


Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
  • truskawki do dekoracji
  • drobno posiekane orzechy do dekoracji

Na spód tortownicy kładziemy kruche ciasto. Smarujemy dżemem, układamy na nim biszkopt. Biszkopt smarujemy niewielką ilością dżemu, układamy na nim galaretkę truskawkową. Całość smarujemy musem twarogowym, wyrównujemy. Polewamy glazurą, dekorujemy.


Źródło inspiracji: Bee-sweet



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz