sobota, 26 października 2013

Babeczki Mumie



Już w czwartek Halloween. Obchody tego dnia stają się w Polsce coraz bardziej popularne, co jest doskonałą okazją do zabawy, nie tylko ze znajomymi, ale również w kuchni. Zwyczaj ten daje nam bardzo szerokie pole do popisu w kuchni. Od śmiesznych babeczek, poprzez ciasta, ciasteczka aż do krwawych drinków i napojów bezalkoholowych. Ja postanowiłam w tym roku skupić się na wypiekach, bo to głównie o słodycze w tym dniu chodzi - w końcu nie bez powodu mówi się "cukierek albo psikus" :-) Na pierwszy ogień - upiorne mumie.


Składniki:
  • 230 g mąki
  • 270 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startej na wiórki dyni
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sok z 1 mandarynki

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę uprzednio przesiewamy). W drugiej łączymy dynię z orzechami i ze składnikami płynnymi. Mieszamy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.


Masę przekładamy do papilotek, nakładamy ją do 3/4 wysokości foremki.

 
Pieczemy około 20 - 25 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.


Dekoracja:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • białe i czarne drażetki

Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką do wykonywania pasków płaskich lub karbowanych (Wilton - nr 47). Wyciskamy na babeczki na kształt bandaża. Układamy na środku drażetki.


Smacznego!





1 komentarz: