piątek, 3 kwietnia 2015

Cytrynowe cake pops


Inna wersja babeczek - na patyku. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna foremka, ale są one coraz częściej dostępne w sklepach stacjonarnych, a w Internecie bez żadnego problemu. Nie są jakoś mocno pracochłonne w wykonaniu, ale przy ich zdobieniu powstaje niewielki bałagan :-) Najbardziej ucieszą dzieci, choć i dorośli sięgną po nie z dużą ochotą. Są przesłodkie (i w smaku i w wyglądzie) i bardzo przyciągają wzrok. Spróbujecie?


Składniki:
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 40 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 jajko
  • 80 g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

W jednej misce wymieszać składniki mokre, dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Wymieszać tylko do połączenia składników.


Nakładać do foremek, do połówek bez dziurki, aż ciasto utworzy lekką górkę. Nałożyć drugą część foremki. 


Piec około 20 minut w 180 stopniach. Studzić w foremkach.


Dodatkowo:
  • tabliczka czekolady karmelowej Wawel
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • kolorowa posypka
  • patyczki do lizaków

Czekoladę wraz ze śmietanką umieścić w miseczce, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.


Mini babeczki nadziewać na patyczki, obtoczyć w czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady odcieknie i posypać dowolną posypką.





2 komentarze:

  1. Piękne, te ciasteczka na patyczku to marzenie mojego synka wiec jak dostanę foremki to na pewno zrobię 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają z tymi małymi kuleczkami ;)

    OdpowiedzUsuń