Inna wersja babeczek - na patyku. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna foremka, ale są one coraz częściej dostępne w sklepach stacjonarnych, a w Internecie bez żadnego problemu. Nie są jakoś mocno pracochłonne w wykonaniu, ale przy ich zdobieniu powstaje niewielki bałagan :-) Najbardziej ucieszą dzieci, choć i dorośli sięgną po nie z dużą ochotą. Są przesłodkie (i w smaku i w wyglądzie) i bardzo przyciągają wzrok. Spróbujecie?
Składniki:
80 g jogurtu naturalnego
40 g roztopionego, przestudzonego masła
1 jajko
80 g mąki
1/4 łyżeczki sody
75 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
W jednej misce wymieszać składniki mokre, dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Nakładać do foremek, do połówek bez dziurki, aż ciasto utworzy lekką górkę. Nałożyć drugą część foremki.
Piec około 20 minut w 180 stopniach. Studzić w foremkach.
Dodatkowo:
tabliczka czekolady karmelowej Wawel
2 łyżki śmietanki 30%
kolorowa posypka
patyczki do lizaków
Czekoladę wraz ze śmietanką umieścić w miseczce, roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Mini babeczki nadziewać na patyczki, obtoczyć w czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady odcieknie i posypać dowolną posypką.
Piękne, te ciasteczka na patyczku to marzenie mojego synka wiec jak dostanę foremki to na pewno zrobię 😁
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają z tymi małymi kuleczkami ;)
OdpowiedzUsuń