wtorek, 16 września 2014

Ciasto kruche ze śliwkami, budyniem i bezą

 

Po ostatniej wizycie u teściów na balkonie kulało się jeszcze kilka zagubionych, mocno dojrzałych węgierek. Upieczenie ciasta było najlepszym sposobem na uratowanie im życia. I wyszło mi to całkiem nieźle. Obecność w cieście budyniu i dużej ilości owoców sprawia, że ciasto nie jest suche, a beza na wierzchu dodaje sporo słodyczy. Polecam na spróbowanie :-)


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 200 g zimnego masła

  • 4 żółtka

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 700 g śliwek węgierek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 białka

  • 200 g cukru

  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • garść płatków migdałów


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Do mąki dorzucić masło pokrojone w kostkę, zagnieść palcami do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.


Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu (z 500 ml mleka, dodać 2 łyżki cukru). Lekko przestudzić, wyłożyć na podpieczony spód.


Śliwki umyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę. Do miseczki wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, obtoczyć każdą połówkę śliwki, a następnie ułożyć owoce na budyniu, środkiem do góry. 


Białka umieścić w wysokiej misce, ubijać około 5 minut na gęstą, sztywną pianę, dodawać porcjami 200 g cukru, ubijać do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na owoce, posypać migdałami.


Piec około 40 minut w 90 stopniach, aż beza będzie na wierzchu delikatnie chrupiąca. W razie potrzeby na sam koniec można zwiększyć na kilka minut temperaturę, ale należy to robić uważnie, gdyż zarówno beza jak i migdały bardzo szybko się przypalają.


Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




sobota, 13 września 2014

Tarta z kurczakiem

 

Tarta to bardzo popularne danie kuchni francuskiej. Obecnie coraz bardziej popularna i lubiana na całym świecie. Podawana zarówno na słodko, np. z owocami, jak i wytrawnie z warzywami lub mięsem. Podstawą każdej tarty jest ciasto kruche (najpopularniejsze), bądź niekiedy drożdżowe lub francuskie. Istnieją trzy rodzaje pieczenia ciasta: surowe ciasto piecze się wraz z nadzieniem, ciasto najpierw się podpieka a potem napełnia farszem i piecze razem, albo ciasto piecze się samo i dopiero po upieczeniu napełnia nadzieniem. Ostatnia metoda najczęściej dotyczy tart z kremem lub galaretką i owocami. Do tart wytrawnych najczęściej wybiera się opcję drugą i tak właśnie upieczona jest moja. Podana z kurczakiem, cukinią, porem, mozarellą, udekorowana pomidorkami koktajlowymi. Na obiad lub na kolację, we dwoje lub z przyjaciółmi - idealna na każdą okazję...


Składniki na ciasto:

  •  250 g mąki pszennej tortowej

  • 150 g zimnego masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • 2 łyżki wody

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Całość ucierać palcami, aż otrzymamy coś na kształt kruszonki. Dodajemy jajko i wodę, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. 

 

Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na blacie podsypując mąką. Przekładamy do formy na tartę wysmarowanej masłem. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 - 15 minut, do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:



Składniki na nadzienie:

  • 300 g fileta z kurczaka

  • kawałek zielonej części pora (około 10 cm)

  • kawałek cukinii (około 15 cm)

  • 1 kulka mozzarelli

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

  • 50 g słodkiej śmietanki 30%

  • 2 jajka

  • sól, pieprz, papryka w proszku

  • gałka muszkatołowa

  • mały pęczek szczypiorku

  • 1 ząbek czosnku

  • olej do smażenia

  • kilka pomidorków koktajlowych

     

Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do kurczaka, dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut na niewielkiej ilości oleju, przekładamy do miski.


Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 3 - 4 minuty, odcedzamy, dodajemy do kurczaka.


Cukinię i mozzarellę koimy w niewielką kostkę, dodajemy do kurczaka, doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy. 


W większej misce mieszamy kwaśną i słodką śmietanę, dodajemy jajka, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy.


Na przestudzony spód wykładamy farsz z kurczakiem, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem tarta powinna postać około 10 minut, aby odparowała, będzie się wówczas lepiej kroiła. Dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami.


Smacznego!




 

wtorek, 9 września 2014

Tartaletki z cukinią i pomidorami

W sezonie, kiedy pomidory są najlepsze, nie potrzebują one specjalnych dodatków. Powinno się jak najbardziej upraszczać potrawy, które z nich przyrządzamy, gdyż same w sobie smakują doskonale i nadmiar dodatków może zbyt przytłumić ich smak. Najlepiej postawić na prostotę - np. w postaci tartaletek. Są proste w przyrządzeniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, sprawdzą się doskonale zarówno jako samodzielny posiłek jak również jako dodatek do dania głównego. Miłośnikom pomidorów polecam spróbować - smakują wyśmienicie!


Składniki na 15 sztuk:

  • ciasto francuskie XXL (375g)

  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • oliwa z oliwek

  • 2 - 3 średnie pomidory (najlepiej malinowe lub z pola)

  • 1/2 cukinii

  • 1 mała cebula

  • papryczka chili

  • sól, pieprz

 

Przecier pomidorowy zmieszać z ziołami i z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować cienko sosem, pokroić na 15 kwadratów. 


Cebulę pokroić cieniutko w piórka, poukładać na cieście. Pomidory pokroić w średniej grubości plasterki, cukinię w półkrążki, układać na przemian na tartaletkach. Na środku każdej tartaletki ułożyć plasterek chili. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 15 - 20 minut, aż ciasto francuskie będzie rumiane.


Podawać samodzielnie lub z ulubionym sosem.

Smacznego!