poniedziałek, 10 czerwca 2013

Bułeczki z czekoladą

Kolejny przepis z ciastem drożdżowym wykorzystanym również do drożdżówek z wiśniami i kremem migdałowym. Tak mi smakowało to ciasto, że postanowiłam wykorzystać je w innym przepisie. Drożdżówki z czekoladą są pyszne, ale bardzo słodkie. Dlatego jak kto woli. Mi bardziej smakowały te z wiśniami, gdyż w nich odpowiadał mi lekko kwaskowy smak wiśni przełamujący słodycz samych ciasteczek. Mimo wszystko dla wielbicieli czekolady i słodkości - polecam!


Składniki:
  • 60 ml ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 500 g mąki tortowej, przesianej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 350 g miękkiego masła

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na około 5 minut do czasu ich spienienia się.


Do dużej miski wsypa mąkę, cukier i sól. Dodać drożdże z wodą i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką. Dodajemy 3 jajka, miksujemy, następnie jedno i znowu jedno. Za każdym razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.


Po tym czasie małymi partiami dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia masła z masą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, maksimum 2 dni. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Dopiero w czasie wałkowania podsypujemy mąką.


Krem waniliowy:
  • 4 żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Ponadto:
  • 1 - 1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (dałam mleczną Milkę)
  • 1 roztrzepane jajko

Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Mleko gotujemy z ekstraktem waniliowym. Zalewamy masę jajeczną gorącym mlekiem i miksujemy do rozmieszania grudek. Następnie przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy aż do zgęstnienia kremu. Odstawiamy do ostygnięcia (przykrywamy folią tak, aby dotykała do powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu skorupki na wierzchu).


Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm, podsypując mąką. 


Cały prostokąt smarujemy kremem waniliowym, posypujemy posiekaną w kosteczkę czekoladą. 


Następnie zakładamy ciasto do środka z obu stron. Na zdjęciu zagięcie z jednej strony, podobnie postępujemy z drugiej tak, aby na środku się stykało.

                                                             

Przecinamy ciasto w środku wzdłuż, między łączeniem, a następnie w poprzek wycinamy podłużne bułeczki. 

Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach i smarujemy roztrzepanym jajkiem.






2 komentarze: