piątek, 7 czerwca 2013

Drożdżówki z wiśniami i kremem migdałowym

Przygotowanie tych bułeczek nie należy do najszybszych i najprostszych, jednak efekt końcowy jest powalający. Nie pamiętam czy kiedykolwiek wcześniej jadłam lepsze drożdżówki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne, a migdałowy budyń i dodatek wiśni czynią drożdżówki idealnymi. 


Składniki:
  • 60 ml ciepłej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 500 g mąki tortowej, przesianej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jajek
  • 350 g miękkiego masła

Przygotowanie tego ciasta zaczynamy dzień wcześniej, wieczorem - wyrabiamy ciasto, a kończymy następnego (po co najmniej 12 godzinach) - lepimy ciasteczka i pieczemy.


Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na około 5 minut do czasu ich spienienia się.


Do dużej miski wsypa mąkę, cukier i sól. Dodać drożdże z wodą i wymieszać mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką. Dodajemy 3 jajka, miksujemy, następnie jedno i znowu jedno. Za każdym razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.


Po tym czasie małymi partiami dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia masła z masą. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, maksimum 2 dni. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać więcej mąki. Dopiero w czasie wałkowania podsypujemy mąką.


Tego samego dnia wieczorem robimy krem migdałowy.


Krem migdałowy:
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 50 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej

Ponadto:
  • 72 drylowane wiśnie (można użyć mrożonych, ale należy je najpierw rozmrozić i odsączyć. Moje puściły trochę soku, ale nie wpłynęło to na smak i konsystencję drożdżówek, a jedynie odrobinę na ich wygląd)
  • 1 roztrzepane jajko

Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i migdały. Mleko gotujemy z ekstraktem migdałowym. Zalewamy masę jajeczną gorącym mlekiem i miksujemy do rozmieszania grudek. Następnie przelewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy aż do zgęstnienia kremu. Odstawiamy do ostygnięcia (przykrywamy folią tak, aby dotykała do powierzchni kremu, zapobiegnie to powstaniu skorupki na wierzchu).


Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm podsypując mąką. Wycinamy kwadraty o boku około 8 cm. Na środek każdego z nich nakładamy krem migdałowy, a następnie po 4 wiśnie.


Rogi każdego z kwadratów zwijamy do góry i dokładnie zlepiamy. Ciasto układamy w taki sposób, aby w "oczkach" drożdżówek były widoczne wiśnie. 


Układamy na blaszce w odstępach, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.


Przed podaniem smarujemy lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i 4 - 5 łyżek wody.




5 komentarzy:

  1. Zjadłabym jedną, więc porywam i uciekam! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki, oj tak lubię... a Twoje wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. anielskieprzysmaki.pl-pycha.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapakowałabym taką do torby! :) wyglądają przepysznie a ja uwielbiam takie drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń