piątek, 3 kwietnia 2015

Tarta brzoskwiniowa


Smakuje równie dobrze, jak wygląda. I to powinno być dla Was dobrą zachętą, aby wypróbować. Idealnie będzie się prezentowała na Waszych świątecznych stołach. Jest idealnie krucha, odpowiednio słodka, wyśmienicie waniliowa. Chyba nie muszę mówić nic więcej ...


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 70 g cukru pudru

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i cukier. Zagnieść dokładnie na gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki.


Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć pogniecionym papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia ciasta.


Piec pod przykryciem około 20 minut w 170 stopniach, zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.


Masa waniliowa:
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1/2  - 1 łyżeczki aromatu waniliowego (w zależności od rodzaju może być bardziej lub mniej intensywny, nie należy przesadzić, gdyż masa będzie gorzka)
  • szczypta soli
  • łyżka cukru pudru
  • 300 g pokrojonych brzoskwiń (świeże lub z puszki)

Żółtka zmiskować z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.


Połowę masy wylać na podpieczony spód, ułożyć brzoskwinie i zalać pozostałą masą.


Piec w 160 stopniach około 30 - 40 minut, aż masa zgęstnieje.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz