niedziela, 7 października 2012

Ciasto z toffi i prażonym słonecznikiem


Choć może Wam się wydawać, że słonecznik bardziej pasuje do bułek i chleba, to prażone nasiona nadają się do ciasta wyśmienicie. Dzięki chrupiącej skorupce z karmelu idealnie komponują się ze słodyczą toffi i bitą śmietaną, a do tego pyszny puszysty biszkopt. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 10 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki kartoflanej

Ubijamy białka na sztywno, dodajemy powoli cukier cały czas mieszając. Następnie wlewamy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane dwa rodzaje mąki i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. 


Całą masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki (wielkość 36x24 cm, w zależności czy będzie mniejsza czy większa biszkopt będzie ciut wyższy bądź niższy). 


Pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystygnięcia.


Dodatkowo:
  • około 3/4 puszki masy kajmakowej/krówkowej
  • 100 g słonecznika
  • 0,75 l śmietany kremówki
  • 2 - 3 zagęstniki do śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go na pół. Ubijamy śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem i wykładamy równomiernie na spód biszkoptu. Przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy masą krówkową.


Na patelni rozpuszczamy masło na średnim ogniu i wsypujemy cukier. Dodajemy słonecznik i cały czas mieszamy (uwaga! łatwo się przypala!) przez około 5 minut. Wysypujemy na toffi.


Odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki, żeby śmietana się ściągnęła i aby ciasto dało się łatwo pokroić.


Voila!



7 komentarzy:

  1. o takim połączeniu dotychczas nie słyszałam.
    brzmi smakowicie.
    bardzo podoba mi się słonecznikowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam prażony słonecznik.. Wieki tego ciasta nie robiłam. :(

    OdpowiedzUsuń
  3. My brother recommended I might like this website. He was totally right.
    This post actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!
    Here is my weblog - unexplained weight loss

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłem bardzo dobre i mam ochotę go zrobić samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam!! właśnie go robię po raz drugi i tym razem od razu dwie blachy :) Ostatnim razem wyszedł wyśmienicie i wszyscy zachwalali!! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hi there, I log on to your blogs like every week.

    Your humoristic style is awesome, keep up the good work!

    my web blog :: roofing madison wi

    OdpowiedzUsuń