sobota, 24 maja 2014

Zupa krem ze szparagów

Pyszna, szybka zupa, do tego bardzo wartościowa i sycąca. Doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i na przyjęciu dla gości. Zupę można przygotować również z kurczakiem zamiast łososia, ale wydaje mi się, że z nim jest bardziej odświętnie. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę luksusu :-)


Składniki:

  • około 350 - 400 g szparagów zielonych

  • 1 mała cebula

  • 2 małe ziemniaki

  • 1 średnia marchewka

  • 1/3 dużego pora (trochę części zielonej, trochę białej)

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • sól, pieprz

  • tymianek

  • kwaśna gęsta śmietana

  • kilka kawałków wędzonego łososia

  • oliwa 

 

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, pora umyć. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora pokrojonego w paski, smażyć chwilę. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć około 5 minut. Całość zalać bulionem, gotować 20 minut.


Przygotować szparagi - umyć, odłamać zdrewniałą część, pokroić na mniejsze części. Dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. 


Zupę zdjąć z ognia, wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji, całość nieco przestudzić, doprawić do smaku, a następnie zmiksować dokładnie na krem.


Nalewać na talerze, na środek nakładać po łyżce śmietany, dekorować szparagami. Na końcu posypać łososiem.


Smacznego!


środa, 21 maja 2014

Zakręcone bułeczki pomarańczowe

  

Pyszne, zniewalająco pachnące, pulchne drożdżowe bułeczki. Nadziewane dużą ilością pomarańczowego twarożku, polane lukrem z pomarańczowym aromatem. Idealne na poprawę humoru w deszczową pogodę - taką jak dziś. Bardzo polecam!


Składniki:

  • 3/4 szklanki letniej maślanki

  • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego

  • 3 duże jajka

  • 4,5 - 5 szklanki mąki tortowej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1/5 szklanki letniej wody


W niewielkiej ilości letniej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut do spienienia. 


Jajka delikatnie rozmieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać do mąki. Wlać rozczyn drożdżowy i maślankę, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne, dobrze napowietrzone i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dosypać 2 - 3 łyżki mąki. 


Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić objętość. 


Składniki na nadzienie:

  •  100 g twarogu - półtłustego lub typu Philadelphia

  • 40 g miękkiego masła

  • 1 żółtko

  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

  • 2/3 szklanki cukru


Twaróg dokładnie ugnieść widelcem, dodać masło, żółtko, skórkę pomarańczową i cukier. Dokładnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Na całość ciasta rozsmarować równo twarogową masę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 12 części. Każdą z części wziąć w dłonie, rozciągnąć i zwinąć w ósemkę. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe lukrować.



Lukier:

  •  sok i skórka z 1 małej pomarańczy

  •  1 - 1,5 szklanki cukru pudru


Cukier puder dokładnie wymieszać ze skórką i z sokiem, do uzyskania dość gęstej konsystencji.

 


piątek, 9 maja 2014

Anzac - ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem


Anzac to ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne szczególnie w Australii i Nowej ZelandiiNazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.


Przepis zaczerpnięty ze strony malacukierenka.pl

Składniki:
  • 130 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 130 g masła
  • 90 g miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe wymieszać.

Miód i masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć w ognia.

Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody, bardzo szybko dodać do miodu i wymieszać. Mieszanka mocno się zapieni. Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować niewielkie kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczać.

Piec w 170 stopniach przez około 14 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aby trochę stwardniały i dopiero wówczas przekładamy je na talerz.