Anzac to ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne szczególnie w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej.
Przepis zaczerpnięty ze strony malacukierenka.pl
Składniki:
- 130 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 130 g masła
- 90 g miodu
- 1/2 łyżeczki sody
Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe wymieszać.
Miód i masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć w ognia.
Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody, bardzo szybko dodać do miodu i wymieszać. Mieszanka mocno się zapieni. Płynne składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać.
Z ciasta formować niewielkie kuleczki, układać na blaszce wyłożonej papierem i delikatnie spłaszczać.
Piec w 170 stopniach przez około 14 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aby trochę stwardniały i dopiero wówczas przekładamy je na talerz.