Zakręcone bułeczki pomarańczowe
Pyszne, zniewalająco pachnące, pulchne drożdżowe bułeczki. Nadziewane dużą ilością pomarańczowego twarożku, polane lukrem z pomarańczowym aromatem. Idealne na poprawę humoru w deszczową pogodę - taką jak dziś. Bardzo polecam!
Składniki:
3/4 szklanki letniej maślanki
6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
3 duże jajka
4,5 - 5 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
1/5 szklanki letniej wody
W niewielkiej ilości letniej wody rozpuścić drożdże, dodać łyżeczkę cukru i odstawić na 10 minut do spienienia.
Jajka delikatnie rozmieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać do mąki. Wlać rozczyn drożdżowy i maślankę, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne, dobrze napowietrzone i nie będzie kleiło się do rąk. W razie potrzeby dosypać 2 - 3 łyżki mąki.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie powinno podwoić objętość.
Składniki na nadzienie:
100 g twarogu - półtłustego lub typu Philadelphia
40 g miękkiego masła
1 żółtko
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
2/3 szklanki cukru
Twaróg dokładnie ugnieść widelcem, dodać masło, żółtko, skórkę pomarańczową i cukier. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Na całość ciasta rozsmarować równo twarogową masę. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 12 części. Każdą z części wziąć w dłonie, rozciągnąć i zwinąć w ósemkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Drożdżówki piec 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe lukrować.
Lukier:
sok i skórka z 1 małej pomarańczy
1 - 1,5 szklanki cukru pudru
Cukier puder dokładnie wymieszać ze skórką i z sokiem, do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz