czwartek, 4 października 2012

Tarta ze snickersami



Jeżeli lubicie snickersy, to poniższe ciasto będzie dla Was spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Idealne połączenie ciasteczek Oreo, serka mascarpone i mleka skondensowanego. Uprzedzę Wasze pytanie - tak, ciasto jest słodkie, ale moim zdaniem właśnie takie powinno być. Tarta jest bez pieczenia, co jest sporym ułatwieniem, zwłaszcza dla osób, które mają tendencję do pieczenia zakalców. Gwarantuję, że zaspokoi gusta nawet najbardziej wybrednych łasuchów. 


Składniki na spód:
  • 200 - 250 g ciasteczek Oreo
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła

Ciasteczka pokruszyć i włożyć do malaksera, zmiksować na trochę grubszy piasek. W rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać na małym ogniu do rozpuszczenia, uważając, aby czekolada się nie przypaliła. Do rondelka wsypać ciasteczka i wymieszać aż ciasteczka staną się mokre. Następnie całość przesypać do formy do tarty i ugnieść dokładnie na dnie i po bokach.

Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.


Składniki na nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g mleka skondensowanego gotowanego (tzw. dulce de leche)*
  • 80 g białej czekolady rozpuszczonej w rondelku z małą ilością śmietanki
  • 2 snickersy
  • 400 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 zagęstnik na śmietany

Serek mascarpone zmiksować z mlekiem skondensowanym. Dodać rozpuszczoną czekoladę i pokrojone na małe kawałeczki snickersy. Całość wylać na schłodzony spód. 


Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać zagęstnik. Na końcu umieścić śmietanę na reszcie ciasta.


Dekoracja:
  • 1 snickers
  • 100 g mleka skondensowanego gotowanego

Snickersa pokroić na plasterki i poukładać na wierzchu tarty. Mleko skondensowane nałożyć do rękawa cukierniczego** z cieniutką końcówką i wycisnąć na śmietanę.



* Jeśli nie znajdziecie z sklepie mleka gotowanego można je zastąpić masą krówkową typu kajmak, jednak mleko skondensowane jest gładsze w konsystencji i nadaje się moim zdaniem lepiej. W niektórych sklepach można również dostać sprzedawane w 500 gramowych wiaderkach toffi. Ono również świetnie sprawdzi się w tym cieście. 


** Rękaw cukierniczy można zastąpić zwiniętym w "tutkę" papierem śniadaniowym.


Smacznego!!



5 komentarzy:

  1. O matko, ale słodkie szaleństwo!!! a ja właśnie siedzę w pracy i walczę ze sobą, żeby nie pójść po snickersa z automatu...ajjj ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko!! robię w ten weekend i daję znać jak wyszło <3
    pozdrawiam
    Szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bomba kaloryczna, ale musi smakować obłędnie....

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też chcę kawałek !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałem okazję jeść to ciasto i jest niesamowite. W kilogramach mógłbym je jeść :D

    OdpowiedzUsuń