Babka czekoladowa
Delikatna, puszysta i mocno czekoladowa babka, z polewą z białej czekolady. Dzięki dodatkowi dużej ilości gazowanego napoju jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest prosta w wykonaniu, wystarczy zmieszać składniki suche z mokrymi, nie potrzeba do niej nawet miksera, nie może się nie udać. Dlatego jeśli dla kogoś w tym roku będą to pierwsze własnoręcznie wyprawione święta i nie ma on wprawy w pieczeniu polecam ten przepis.
Składniki:
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki brązowego cukru (może być demerara i/lub muscovado, w dowolnych proporcjach)
- 220 ml napoju gazowanego typu sprite lub coca - cola
Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier, wymieszać.
W drugiej misce delikatnie rozmieszać jajka (nie ubijać!), dodać olej i napój - wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta.
Całość przelać do formy o pojemności około 1,5 - 1,8 l. Metalową należy najpierw wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą, silikonową możemy pozostawić bez smarowania.
Pieczemy około 60 minut w 160 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra i dół), po 30 minutach pieczenia temperaturę zwiększamy do 175 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już w całości upieczone. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy do końca na kratce.
Ciasto rośnie z górką, dlatego zanim postawimy je na paterze górkę należy ściąć.
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
Czekoladę rozpuszczamy z kremówką w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mieszamy. Polewamy ciasto.
Cudowna czekoladowa baba:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńWspaniała , wilgotna i puszysta , palce lizać !
OdpowiedzUsuń