Jadalne doniczki
Jakiś czas temu posiałam rzeżuchę. Lubię ją nie tylko jako dekoracja na święta, ale przede wszystkim jako dodatek na kanapki. W tym roku wyjątkowo długo udało mi się powstrzymać przed "skoszeniem trawki" i urosła wspaniale wysoka. Jednak nadszedł czas, aby w końcu jakoś ją wykorzystać. Za oknem niestety nadal biało, o trawie można tylko pomarzyć, dlatego u mnie zielono tylko w doniczkach - dzisiaj w specjalnych doniczkach, bo jadalnych. Przepis znaleziony w gazecie "Kukbuk" wyszedł całkiem fajnie i smacznie. Prosty i szybki sposób na wielkanocne śniadanko :)
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju
- serek śmietankowy typu Almette lub serek w plasterkach typu Capresi
Mieszamy obie mąki z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem i jogurtem. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy kilkoma energicznymi ruchami. Mogą zostać grudki lub fragmenty nierozmieszanej mąki.
Przekładamy do foremek na muffiny (mi wystarczyło ciasta na 7 sztuk), pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu babeczek wycinamy w środku okrągłą dziurkę na około 1/3 - 1/2 wysokości babeczki. Do środka nakładamy serek i układamy rzeżuchę.
W oryginalnym przepisie do babeczek dodany był podsmażony por, ale ja z niego zrezygnowałam.
Smacznego!
Bardzo fajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super pomysł, wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam