czwartek, 21 marca 2013

Jadalne doniczki


Jakiś czas temu posiałam rzeżuchę. Lubię ją nie tylko jako dekoracja na święta, ale przede wszystkim jako dodatek na kanapki. W tym roku wyjątkowo długo udało mi się powstrzymać przed "skoszeniem trawki" i urosła wspaniale wysoka. Jednak nadszedł czas, aby w końcu jakoś ją wykorzystać. Za oknem niestety nadal biało, o trawie można tylko pomarzyć, dlatego u mnie zielono tylko w doniczkach - dzisiaj w specjalnych doniczkach, bo jadalnych. Przepis znaleziony w gazecie "Kukbuk" wyszedł całkiem fajnie i smacznie. Prosty i szybki sposób na wielkanocne śniadanko :)


Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej lub żytniej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • serek śmietankowy typu Almette lub serek w plasterkach typu Capresi
  • kiełki rzeżuchy 


Mieszamy obie mąki z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem i jogurtem. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy kilkoma energicznymi ruchami. Mogą zostać grudki lub fragmenty nierozmieszanej mąki. 


Przekładamy do foremek na muffiny (mi wystarczyło ciasta na 7 sztuk), pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu babeczek wycinamy w środku okrągłą dziurkę na około 1/3 - 1/2 wysokości babeczki. Do środka nakładamy serek i układamy rzeżuchę. 


W oryginalnym przepisie do babeczek dodany był podsmażony por, ale ja z niego zrezygnowałam. 


Smacznego!





3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń