Strony

czwartek, 7 marca 2013

Babka jogurtowo - cytrynowa



Zaczęliście już przygotowania do świąt? Ja postanowiłam ruszyć z wypiekami nieco wcześniej, aby wypróbować dla Was kilka nowych przepisów. Na święta będziecie mogli wówczas wybrać najbardziej odpowiadający Wam wypiek. Swoje przygotowania zaczęłam od zakupu silikonowej formy do babki, w związku z czym dzisiaj przepis właśnie na wielkanocną babę, nieco odbiegającą od tradycyjnej "biało-czarnej". Jak dla mnie jest ona jednak lepsza - bardziej puszysta i wilgotna oraz wyrazistsza w smaku. Jak dla mnie rewelacja, z czystym sumieniem polecam.


Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny (według mnie najlepsza jest Kasia)
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 220 g jogurtu naturalnego typu greckiego

Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, a następnie po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Ciasto może się w tym momencie zważyć, ale nie należy się tym przejmować.

Do masy dodajemy sok i skórkę z cytryny. Następnie jogurt i mąkę przesianą z sodą i proszkiem. Mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.


Formę do babki smarujemy tłuszczem (najlepiej roztopić trochę w garnuszku i formę posmarować pędzlem).  Jeśli mamy formę silikonową możemy ją tylko natłuścić, metalową można dodatkowo wysypać kaszą manną. 


Masę przekładamy do formy*. Pieczemy przez pierwsze 15 minut w 160 stopniach, a następnie przez 30 - 35 minut w 180 do suchego patyczka. 


Do dekoracji można użyć lukru wykonanego z cukru pudru, wody i soku z cytryny do smaku.


* Ja użyłam formy o wymiarach 24x9 cm, wyszła idealna wysokość. Jeśli macie mniejszą formę, należy nałożyć masę do 3/4 - 4/5 wysokości, a resztę można zużyć np. na muffiny.






1 komentarz: