Po licznych deserach czas na coś konkretnego. Zwolennikom sosów słodko - kwaśnych np. ze słoików na pewno zasmakuje. Moim zdaniem jest zdecydowanie lepszy niż ten kupny, a w dodatku bez żadnych ulepszaczy i "na bogato" :) Musicie spróbować!
Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
1/2 puszki ananasa
1/2 - 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
2 spore marchewki
mała puszka pędów bambusa
1 duża czerwona papryka
2 cebule
1/3 szklanki ketchupu łagodnego
1/4 szklanki sosu chili słodko-kwaśnego
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
polecam również przyprawę Kotanyi do dań kuchni azjatyckiej, wok (nie jest to żadne lokowanie produktu, po prostu ją lubię :-D)
Cebule kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na patelni i przerzucamy do garnka. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i paprykę w paseczkach, podlewamy odrobinę wodą i przykrywamy. Dusimy przez chwilę, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pędy bambusa i sok z ananasa oraz ewentualnie odrobinę wody, jeśli poprzednia mocno wyparowała. Całość dusimy przez około 5 minut, co chwilę mieszając.
Dodajemy ketchup i sos chili. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku, przyprawą azjatycką (ilość zależy od tego jak bardzo ostry smak chcemy otrzymać). Jeśli sosu jest stosunkowo mało do warzyw można dodać jeszcze soku z ananasa lub wody - według uznania smakowego.
Kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Smażymy na patelni, następnie przerzucamy do sosu. Całość jeszcze chwilę dusimy, aby smaki przeszły sobą nawzajem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz