Sernik na zimno na serkach homogenizowanych (Speedcook)
W ciepłe dni czasami nie chce nam się odpalać piekarnika ani spędzać całych godzin w kuchni. A chęć na coś słodkiego niekiedy jest ogromna. Dlatego podsyłam przepis na szybki i mało pracochłonny sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych. Do jego wykonania można użyć dowolnych owoców sezonowych, jednam moim zdaniem najbardziej pasują truskawki. Jeśli jeszcze nie robiliście w tym sezonie to zachęcam :)
Składniki:
okrągłe biszkopty
700 g gęstego serka homogenizowanego waniliowego typu "Danio" (dobre są również w Lidlu, pakowane po 400 g)
250 ml kremówki ubitej na sztywno
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
gorąca woda
truskawki
galaretka truskawkowa
Na dnie tortownicy (24-26 cm) układamy jak najściślej biszkopty. Gotujemy wodę, zalewamy galaretkę według przepisu na opakowaniu oraz żelatynę (minimalną ilością, tak, aby była przykryta i rozpuściła się). Odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę mieszamy z cukrem pudrem i serkami. Wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy na jednolitą masę. Nakładamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki do stężenia.
(W Speedcook'u śmietanę ubijamy 5 minut - obroty 4, mieszadło plastikowe. Następnie dodajemy serki, obroty 2, czas 1 minuta, a po dodaniu żelatyny mieszamy kilkanaście sekund - około 30 - 45)
Następnie kroimy truskawki wzdłuż na pół, układamy na serniku lekko wciskając owoce w ciasto. Na wierzch wylewamy galaretkę, musi być już lekko stężała, taka "trzęsąca się", a nie lejąca.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Podejrzewam że chodziło Panu o kremowke a nie krówke? Bez kremowki wyjdzie, można dać wówczas więcej serków i żelatyny. Tylko bez niej będzie mniej kremowy i puszysty. Zamiast cukru pudru można dać zwykły cukier, nieco zmniejszając jego ilość (cukier puder jest mniej słodki niż cukier zwykły).
Witam mam pytanie czy serniczek wyszedł by bez krówki ;) i cukru pudru ?
OdpowiedzUsuńPodejrzewam że chodziło Panu o kremowke a nie krówke? Bez kremowki wyjdzie, można dać wówczas więcej serków i żelatyny. Tylko bez niej będzie mniej kremowy i puszysty. Zamiast cukru pudru można dać zwykły cukier, nieco zmniejszając jego ilość (cukier puder jest mniej słodki niż cukier zwykły).
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń