Bułeczki Man-Tou ze Speedcook'a i karkówka z "rękawa"
Przepis na bułeczki znalazłam w książeczce dołączonej do Speedcook'a. Już od samego początku kusiło mnie, aby je zrobić, ale dopiero w ostatnim czasie znalazłam czas, aby je wykonać. Świetnie chłoną sos, dlatego postanowiłam przygotować je z karkówką pieczoną w rękawie i jasnym sosem do tego. Obiad smakował wybornie. Bułeczki są mięciutkie i delikatne, idealnie nadają się jako alternatywa ziemniaków, makaronu czy ryżu. Przygotowane są na parze, dlatego polecam je osobom na diecie.
Składniki na bułeczki, około 15 sztuk:
20 g drożdży drożdże
1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
1 1/2 szkl. ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem. Odstawić na około 5 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałą ilość wody i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszać w mikserze lub ręką. Odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki ciasta i układać w sitku do gotowania na parze. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do garnka wlewamy około 0,75 l wody. Ustawiamy na nim sitko i przykrywamy. Gotujemy 8 - 10 minut.
Dla użytkowników Speedcooka:Zaczyn drożdżowy przygotowujemy jak wyżej. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, sól, dodajemy zaczyn i wodę. Ustawiamy obroty 10C, czas 2 minuty. Ciasto wyjąć i odstawić do wyrośnięcia. Dalej postępować jak wyżej, układając bułeczki w głębokim naczyniu parowym Speedcooku oraz na wkładce. Ustawiamy funkcję gotowanie na parze, gotujemy 8-10 minut. Karkówka z sosem:
około 1 kg karkówki
zioła prowansalskie, przyprawa do karkówki Prymat
sól, pieprz
3 łyżki ketchupu ostrego lub pikantnego
1/4 szklanki śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej
trochę wody do rozrobienia mąki
Karkówkę kroimy w grube plastry, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawiamy, dodajemy ketchup i nacieramy mięso. Układamy w rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 80 minut (180 stopni). Na około 15 - 20 minut przed końcem rozcinamy rękaw i odginamy folię, aby mięso ładnie się zrumieniło.
W momencie kiedy mięso puści sok, nacinamy róg rękawa i odlewamy powstały sos do rondelka, po czym wstawiamy mięso ponownie do piekarnika. Robimy tak za każdym razem, gdy widzimy poziom płynu w rękawie.
Odlany sos podgrzewamy, po zagotowaniu dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę w takiej ilości, aby sos zgęstniał. Ilość trzeba dobrać indywidualnie, gdyż każde mięso może puścić inną ilość soku. Jeśli chcemy otrzymać większą ilość sosu można dolać trochę wody i doprawić solą oraz pieprzem. Po zgęstnieniu dodajemy śmietankę. Polewamy mięso przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz