Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego i najlepiej zimnego. Od dawna chciałam zrobić lody, jednak bez maszyny jest to dość czaso- i pracochłonne. Dlatego postanowiłam zrobić coś "lodopodobnego", w kubeczkach, co nie wymaga użycia maszyny lub wielokrotnego miksowania zimnej masy. Nie zawiera też jajek, co jest zaletą dla wszystkich, którzy się ich obawiają. A smakują pysznie. Sorbet truskawkowy połączony z niesamowicie lekką pianką. Polecam do wypróbowania.
Składniki:
0,5 kg truskawek
3 łyżki cukru (do smaku)
sok z 1/2 cytryny
200 ml mleka skondensowanego zimnego
150 ml śmietany 36% zimnej
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier i sok z cytryny. Mleko i kremówkę ubijamy na pianę w osobnych naczyniach. Do kremówki dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zawartość obu miseczek łączymy i delikatnie mieszamy.
W kubeczkach układamy masę. Najlepiej najpierw truskawkową, a potem na bazie mleka. Można to zrobić w odwrotnej kolejności, ale wtedy przed nałożeniem masy truskawkowej piankę wkładamy na około 30 minut do lodówki, aby nieco ściągnęła. Inaczej truskawki zatopią się w niej.
jak pięknie wyglądają! takie patriotyczne :p
OdpowiedzUsuń