Kremowa tarta truskawkowa, szybka w przygotowaniu, idealna do zrobienia "na ostatnią chwilę". Bardzo świeże i lekkie ciasto, idealne na gorące, letnie dni. Co najważniejsze - bez pieczenia! Sami spróbujcie :-)
Składniki na spód:
1 opakowanie ciemnych (250 g) Hitów waniliowych
1 opakowanie (130 g) Hitów black&white
60 g masła
Ciasteczka miksujemy w blenderze do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do formy do tarty o średnicy około 25 cm. Wyklejamy dokładnie spód i boki blaszki. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Składniki na kremową masę:
300 g truskawek
1/3 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
300 ml śmietany 36% mocno schłodzonej
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy.
Truskawki miksujemy na gładki mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do truskawek i mieszamy. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Mniam,ciasto z masa truskawkową jest wspaniałe ,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńMa cudny kolor i wygląda strasznie smakowicie :) !
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńporywam ten kawałek - pyszności :)))