Trzeba chwile odsapnąć od słodkich wypieków. A na pyszne drożdżowe zawijaski na śniadanie lub kolacje jest zawsze dobra pora. Nawet przy takich upałach jak dzisiaj smakują wyśmienicie. Szybkie i proste w przygotowaniu zasmakują każdemu, nawet tym najmłodszym, wybrednym niejadkom. Bardzo pożywne i nie tak nudne jak zwykła kanapka idealne również jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. U mnie wykonane w Speedcooku. Polecam!
Składniki:
40 g drożdży
250 ml mleka
500 g maki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 jajko
50 g masła
szczypta soli
15 plasterków szynki
15 plasterków żółtego sera
Przygotowanie w Speedcook'u:
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, mleko i 150 g mąki, ogrzewać - temp. 35 stopni, obroty 2.
Dodać jajko, roztopione i wystudzone masło resztę mąki i sól wyrobić ciasto - obroty 10C, czas 3 minuty. Wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Na stolnicy wysypać make, wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 5 cm. Wycinać prostokąty (około 15 sztuk), na każdy nakładać szynkę i ser, zawijać w roladki. Posmarować jajkiem.
Piec 25 - 30 minut w 190 stopniach.
Przygotowanie bez użycia robota:
Mleko podgrzać odlać około 1/3 szklanki, resztę umieścić w misce. Do mniejszej ilości mleka dodajemy cukier i drożdże mieszamy i odstawiamy na chwile do wyrośnięcia.
Do pozostałego mleka dodajemy roztopione masło sól make i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, dostawiamy do wyrośnięcia. Dalej postępujemy j/w.
fajny przepis, przyda się :)
OdpowiedzUsuń