poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Drożdżowe zawijaski



Trzeba chwile odsapnąć od słodkich wypieków. A na pyszne drożdżowe zawijaski na śniadanie lub kolacje jest zawsze dobra pora. Nawet przy takich upałach jak dzisiaj smakują wyśmienicie. Szybkie i proste w przygotowaniu zasmakują każdemu, nawet tym najmłodszym, wybrednym niejadkom. Bardzo pożywne i nie tak nudne jak zwykła kanapka idealne również jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. U mnie wykonane w Speedcooku. Polecam!


Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 500 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 15 plasterków szynki
  • 15 plasterków żółtego sera

Przygotowanie w Speedcook'u:


Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, mleko i 150 g mąki, ogrzewać - temp. 35 stopni, obroty 2.

Dodać jajko, roztopione i wystudzone masło  resztę mąki i sól  wyrobić ciasto - obroty 10C, czas 3 minuty. Wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 

Na stolnicy wysypać make, wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 5 cm. Wycinać prostokąty (około 15 sztuk), na każdy nakładać szynkę i ser, zawijać w roladki. Posmarować jajkiem. 


Piec 25 - 30 minut w 190 stopniach.


Przygotowanie bez użycia robota:


Mleko podgrzać  odlać około 1/3 szklanki, resztę umieścić w misce. Do mniejszej ilości mleka dodajemy cukier i drożdże  mieszamy i odstawiamy na chwile do wyrośnięcia. 


Do pozostałego mleka dodajemy roztopione masło  sól  make i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto, dostawiamy do wyrośnięcia. Dalej postępujemy j/w.



1 komentarz: