Było już ciasto marchewkowe i babeczki z dynią, to teraz sezonowe ciasto z cukinią. Wyszło przepyszne, szczególnie smakowało jeszcze na ciepło. Wilgotne, z wierzchu chrupiące, z delikatnym akcentem cynamonu. Wygląda równie pięknie jak smakuje - w środku widać zieloną cukinię i czerwony akcent żurawiny. Polecam szczególnie tym, którzy dość sceptycznie podchodzą do pomysłu dodania cukinii do ciasta - spróbujcie, a przekonacie się, że niepotrzebnie się baliście. Smacznego!
Składniki:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
2 jajka
200 g mąki
200 g cukinii startej na grubych oczkach (ze skórką)
100 g suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z sodą i cynamonem, wymieszać łyżką.
Cukinię trochę odsączamy w dłoniach, aby oddała nadmiar soku, dodajemy do reszty ciasta razem z żurawiną i mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 12x25). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja góra dół, bez termoobiegu. Ja piekłam połowę czasu zupełnie na dolnej półce, potem przestawiłam blaszkę na środek piekarnika. Piec około 55 - 60 minut.
suuupeeer
OdpowiedzUsuń