Jeśli nadal nie macie żadnego okazjonalnego wypieku na jutrzejszy dzień ten przepis będzie dla Was idealny. Wykonanie ciasteczek zajmuje bardzo niewiele czasu, a są pyszne - kruchutkie i cytrynowe. Z jednej porcji uzyskacie bardzo dużo ciasteczek. Zabierajcie się do pracy, jeszcze zdążycie :-)
Składniki:
2 szklanki mąki
120 g miękkiego masła
1 cytryna
1 jajko
4,5 łyżki cukru pudru
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać posiekane masło, cukier puder i jajko. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok. Dodać do miski. Całość dokładnie zagnieść i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie i piec przez około 15 - 18 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz