Strony

piątek, 1 listopada 2013

Schab w sosie pomidorowo - paprykowym


Prosty i smaczny sposób na przygotowanie schabu - bardzo popularnego mięsa w naszej polskiej kuchni. Niestety w większości domów jest wykorzystywany tylko na jeden sposób. A szkoda, bo z tego kawałka mięsa można przyrządzić wiele pysznych, ciekawych dań. Nadających się nie tylko na szybki obiad, ale również na wykwintny świąteczny obiad. Przedstawione przeze mnie danie nie należy do szybkich. Ale dzięki długiemu marynowaniu, a następnie powolnemu zapiekaniu możemy napawać się każdą chwilę gotowania, cieszyć się zapachem powoli rozchodzącym się po domu i nabierać apetytu, dzięki któremu obiad smakuje jeszcze lepiej. Bo przecież w kuchni nie zawsze chodzi, aby dwudaniowy obiad wraz z deserem przygotować w 30 minut. Czasami gotowanie trzeba po prostu celebrować.


Składniki:
  • 1 duży dobrej jakości schab (około 1 - 1,5 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 duże świeże pomidory lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • ulubione zioła (tymianek/estragon/rozmaryn/lubczyk)
  • oliwa z oliwek

Schab oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu. Posmarować oliwą, natrzeć solą, pieprzem, papryką, mieszanką ziół i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół a następnie pokroić w paseczki. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na pół. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.


Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę. 


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno wsypać połowę papryki, cebuli, pomidorów i czosnku. Posypać solą, pieprzem, niewielką ilością ziół. Na wierzch ułożyć mięso, obłożyć pozostałą ilością warzyw. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 90 - 100 minut. 


Po tym czasie mięso wyjmujemy z naczynia, warzywa miksujemy blenderem na gładki sos. Schab wkładamy do sosu, a naczynie, już bez przykrywki, z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 - 30 minut do zredukowania wody w sosie i do jego zagęszczenia. Przed podaniem kroimy w dość grube plastry.


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Pyszny sos! I mięciutkie mięsko, coś dla mnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń