Dodatek dyniowego puree w tej drożdżówce sprawia, że jest ona niewiarygodnie mięciutka i wilgotna. Do tego skórka pomarańczowa i cynamon, które dodają aromatu, żurawina, która nadaje słodkości i ogromna ilość pomarańczowej, chrupiącej kruszonki, którą wyjadać będziecie do ostatniego okruszka. Z podanych proporcji wychodzi jedna bardzo duża drożdżówka, którą można zamienić na dwie mniejsze drożdżowe babki lub kilkanaście małych drożdżowych bułeczek. Szkoda, że Was tu nie ma, bo pachnie i smakuje anielsko :-) Przepis pochodzi z najnowszego numeru Kuchni (11/2013), lekko zmodyfikowany.
Składniki:
- 5,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka letniego mleka
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki cukru (można dać nieco więcej)
- 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 60 g roztopionego, przestudzonego masła
Kruszonka:
- 125 g roztopionego, gorącego masła
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
W głębokim naczyniu mieszamy 3/4 szklanki mleka, puree z dyni i roztopione masło. Pomarańczę myjemy, zaparzamy wrzącą wodą, a następnie ścieramy skórkę na tarce. Dodajemy do mleka.
W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 minut. Używając drożdży suchych pomijamy ten etap, całość mleka wlewamy do puree z dyni, a drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki.
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i cynamon oraz suszoną żurawinę. Przesypujemy do miski z mlekiem i puree dyniowym, dodajemy zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości (1 - 1,5 godziny).
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy aromat i gorące masło. Mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy palcami. Jeśli będzie zbyt wilgotna dodajemy 1-2 łyżki mąki.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby się zapadło. Krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (20x30) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
lubię to, że dynia zmienia wszystkie wypieki w ich dużo bardziej jesienne wersje :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, dzięki niej możemy w ciekawy sposób modyfikować dobrze nam znane przepisy :-)
UsuńZdobiłam drożdżówkę wg przepisu. W piekarniku tak pięknie wyrosła, że byłam zachwycona, ale po upieczeniu środek ciasta sie zapadł. Co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńEwa
Moja też trochę opadła, ale minimalnie i jednakowo na całej powierzchni. Myślę, że powodem zapadnięcia środka może być zbyt krótki czas pieczenia (wówczas po przekrojeniu ciasto w środku jest wilgotne, zakalcowate, niedopieczone) lub "wadliwe" drożdże (czasami powodują przerośnięcie ciasta, które potem opada). Proponuję następnym razem ciut dłużej przytrzymać ciasto w piekarniku.
Usuń