Jednym z
najlepszych sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest wykonanie tostów
francuskich. W ten sposób można przygotować przepyszne śniadanie czy
kolację w szybki i
"gospodarny" sposób. Moim dzisiejszym przepisem jest nieco bardziej
"wykwintna" postać tych grzanek. Z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Pycha!
Składniki na 4
porcje:
4 kawałki chleba
lub bułki, może być lekko czerstwe
2 jajka
2 łyżki mleka
2 duże pomidory
kilka listków świeżej bazylii
125 - 150 g mozzarelli (1 duza kulka)
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sol, pieprz
oliwa do smażenia
Jajka rozmącić z mlekiem, dodać szczyptę soli i
pieprzu. Zamoczyć w nich chleb, smażyć po kilka minut z obu
stron, do lekkiego zrumienienia.
Pomidory sparzyć i obrać ze
skorki, pokroić w kosteczkę. Bazylie porwać w
mniejsze kawałki, mozzarelle pokroić w kostkę, dodać do pomidorów. Zalać oliwą i octem, doprawić do
smaku, wymieszać.
Sałatkę pomidorową układać na ciepłych tostach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz