Bardzo wilgotne, aromatyczne, z chrupiącymi orzechami i bardzo słodką polewą. Koniecznie z białej czekolady, bez niej to już nie to samo. Obowiązkowy dodatek cynamonu, dzięki któremu aromat ciasteczek czuć w całym domu. Pozycja obowiązkowa na jesień :-)
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1 szklanka miąższu dyni startej na wiórki
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 średnie jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i 1/2 szklanki orzechów.
W drugim naczyniu dokładnie zmieszać dynię, cukier, masło i jajko oraz aromat. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przelać do foremki o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 35 minut. Wystudzić.
Polewa:
3 łyżki kremówki
100 g białej czekolady
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 łyżeczki aromatu z wanilii
Kremówkę zagotować, dodać białą czekoladę połamaną na kosteczki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wlać aromat. Całość rozprowadzić na ostudzonym cieście. Posypać orzechami, pokroić na kwadraciki. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, a w Twoim Cieście przezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! A ciasto smakuje równie dobrze jak wygląda :-)
Usuńśliczne:) a te orzeszki bardzo zachęcające:D
OdpowiedzUsuńbardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń