Strony

piątek, 29 listopada 2013

Mini serniczki pod pierzynką


Na świąteczny deser warto podać coś wyjątkowego. Mogą to być np. mini serniczki pod śliczną, słodką pierzynką w postaci bezy. Nie kojarzy Wam się ona ze śniegową czapą? Same serniczki są idealne - wilgotne, mięciutkie, niezbyt słodkie, co idealnie współgra ze słodką bezą, sosem toffi i czekoladowym spodem. Pycha!

Składniki na spód:
  • 55 g masła
  • 80 g czekolady
  • 12 g kakao
  • 2 małe jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki
  • 120 g masy kajmakowej (dulce de leche) 

Masło roztopić w rondelku, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać kakao i dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Stopniowo dodawać mąkę, a na samym końcu małymi porcjami zimną masę kajmakową, delikatnie wymieszać, żeby masa pozostała w grudkach a nie całkowicie się rozmieszała. 

Przekładać do małych ramekinów (8 cm średnicy) wysmarowanych masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 - 20 minut, do utworzenia skorupki na wierzchu.



Masa serowa:
  • 230 g mascarpone
  • 340 twarogu sernikowego, zmielonego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do miski włożyć oba rodzaje serów, wymieszać. Dodać mąkę, cukier i zmiksować. Stopniowo wbijać jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec wymieszać ze śmietaną i wanilią.


Masę serową nałożyć na spód czekoladowy, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 80 minut. Jeśli po tym czasie serniki będą nadal rzadkie w środku, to pozostawiamy je jeszcze na około 10 minut w piecu. 


Wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie odstawić na całą noc w zimne miejsce.



Polewa toffi:
  • 1/4 szklanki śmietany 36%
  • 3 - 4 łyżki masy toffi

Śmietankę zagotować w małym garnuszku, dodać toffi, wymieszać do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.



Bezy*:
  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego


*najlepiej upiec dzień wcześniej


Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować do rozpuszczenia. Dodać mąkę i ocet, delikatnie wymieszać do połączenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na papier do pieczenia, formując bezy średnicy naczynia, w którym pieczemy serniczki. Najlepiej przed tym odrysować sobie dno naczynia na pergaminie, a następnie wyciskać bezy nieco mniejsze niż narysowany okrąg.

Piec 90 minut w 90 stopniach.

Przed podaniem wykładamy serniczki na talerze (jeśli nie chcą wyjść z naczynia możemy lekko podgrzać dno nad palnikiem gazowym), polewamy toffi i przykrywamy bezą.


Smacznego!



3 komentarze: