Strony

wtorek, 28 stycznia 2014

Bułeczki hamburgerowe

Pyszne, pulchne, delikatne, a zarazem treściwe bułeczki hamburgerowe. Przygotowywałam je już kilka razy, ale do tej pory nigdy nie byłam z nich do końca zadowolona. Aż do teraz - w końcu tak dopasowałam przepis, że satysfakcjonuje mnie w 100%. Są o niebo lepsze niż te dostępne w sklepach, do tego tańsze i bez ulepszaczy. Doskonałe zarówno do hamburgerów, jak i na kanapki na śniadanie. Polecam!


Składniki na 8 dużych bułek:
  • 240 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 - 500 g mąki typ 550
  • 3 średnie żółtka
  • 100 g miękkiego masła

Mleko podgrzać, aby było mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły się pienić.


Do miski przesiać mąkę (około 400 g), dodać sól, miód i mleko z drożdżami oraz żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Dodać miękkie masło, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło dodać odpowiednio więcej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 8 - 10 równych części (w zależności jak duże bułki chcemy otrzymać). Każdą część dokładnie wyrabiamy, formujemy kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do ponownego wyrośnięcia.


Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach około 20 minut, do zrumienienia (im dłużej je będziemy piec tym bardziej będą się niepotrzebnie wysuszać, więc pilnujmy tego czasu!).


Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku lub w mikrofalówce.




1 komentarz: